Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti v Konjicah

16. septembra so se tudi v Slovenskih Konjicah začele aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki traja do 22. septembra. V Sloveniji jih je med 212 občinami k projektu pristopilo 78, naša občina že desetič in je bila uspešna na razpisu ter tako prejela denarna sredstva za aktivnosti.

V okviru projekta se bo zvrstilo več dogodkov, na katerih sodelujejo vse konjiške osnovne šole, Vrtec Slovenske Konjice, Gimnazija Slovenske Konjice, Turistično-informacijski center Slovenske Konjice, Mladinski center Dravinjske doline in Območno združenje rdečega križa Slovenske Konjice.

Na delavnici ''Urbano kolesarjenje'' boste lahko spoznali in preizkusili vožnjo z električnimi kolesi, ki si jih boste lahko tudi izposodili. V lokalni skupnosti se zavedamo pomena osveževanja znanja cestnoprometnih predpisov, zato je posebna delavnica namenjena predvsem našim starejšim občanom in občankam, ki so še vedno v vlogi voznikov, da znanje nenehno spreminjajočih se predpisov osvežijo za svojo in varnost vseh udeležencev v prometu. V sodelovanju z območnim Rdečim križem bodo potekale tudi delavnice prve pomoči v Slovenskih Konjicah in Ločah.

Prav posebno doživetje pa bo tečaj nordijske hoje, ki bo izveden v Slovenskih Konjicah in Ločah, tudi pohodniške palice bodo na voljo za izposojo. Hojo v praksi bo občina izvedla skupaj s Centrom za krepitev zdravja Slovenske Konjice, in sicer v ponedeljek v Konjicah, v torek pa v Ločah. Novost letošnjega ETM-a so tudi postavljeni ''Peš kažipoti'', ki vam bodo v minutah sporočili oddaljenost od pomembnih lokacij v Slovenskih Konjicah.

Vse dni Evropskega tedna mobilnosti 2020 v Slovenskih Konjicah bo v sodelovanju z našimi šolami – Osnovno šolo Pod goro, Osnovno šolo Ob Dravinji in Osnovno šolo Loče tradicionalno izveden PEŠBUS, ki bo zagotovil varen dostop otrok do šole, v vlogi spremljevalcev bodo nastopili učitelji in starši, pridružil pa se jim bo tudi župan Darko Ratajc.

Predstavljen bo tudi naš projekt Prostofer, v okviru katerega že od začetka leta 2017 naši prostovoljni šoferji z električnim vozilom vozijo naše občanke in občane po nujnih opravkih v občini. Če vozilu zmanjka električne moči, pa so na voljo naše električne polnilnice v občini.

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti želimo z vsemi aktivnostmi opozoriti na škodo, ki jo povzroča vožnja z avtomobilom, ter načine, s katerimi lahko prestopimo med brihtne potnike, ki potujejo okolju prijazneje in s tem prispevajo k zdravemu načinu gibanja.

Tradicionalno se je v petek za osebna vozila zaprl Stari trg v Slovenskih Konjicah, kjer je bilo mogoče brezplačno preizkusiti električna kolesa. Kot trajni ukrepi sta se kupili dve električni kolesi, postavili dve električni klopi, ki bosta kot stični točki za mlade pri načrtovanju skupnih dnevnih poti, eno parkirno mesto pa se je namenilo parkirišču za kolesa.

Oglejte si tudi