Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
0°C
SOB.
17°C
1°C
Oceni objavo

Tečaj uporabe GPS aparatov za koroške vodnike in markaciste PZS

V okviru letošnjih aktivnosti je Vodniški odsek MDO Koroške organiziral predavanje in praktični tečaj uporabe GPS aparatov. Tečaja se je udeležilo 23 slušateljev – tako vodnikov kot tudi markacistov PZS s področja Koroške.
Zavedamo se, da so GPS  aparati vedno bolj dostopni in razširjeni pri delu tako vodnikov kot tudi markacistov. Uporaba GPS aparatov je dobrodošel pripomoček za orientacijo na terenu ob uporabi klasične karte, pa tudi v pogojih, ko karta ne more pomagati pri orientiranju, za načrtovanje planinskih tur, za informiranje planincev že ob razpisu ture. Ocenjujemo, da je ta naprava lahko tudi zelo dober  pripomoček pri analizi opravljene ture.

Čeprav je usposabljanje vodnikov za uporabo GPS aparatov tudi tema tega troletnega obdobja rednih usposabljanj vodnikov PZS, smo koroški vodniki in markacisti želeli, da  naši inštruktoji planinske vzgoje še nadgradijo naše dosedanje poznavanje delovanja in uporabe teh aparatov. Tečaj so izvedli inštruktorji planinske vzgoje Koroškega MDO  Franc Kadiš, Jaka Kotnik, Pavle Lesjak.

 

Tako smo 14. februarja 2013 poslušali osnove uporabe GPS. Prostor za ta del tečaja nam je odstopilo vodstvo Gimnazije Ravne na Koroškem in se jim tudi v tej obliki iskreno zahvaljujemo. Ugotovili smo, da smo po številu GPS aparatov dobro opremljeni. Glede na različne tipe naprav so inštruktorji pri teoretičnem delu tečaja preverili opremo glede  nastavitev in pomagali pri vzpostavitvi povezav aparatov  z našimi prenosnimi računalniki. V času tega srečanja smo si izmenjali tudi informacije o možnostih za dostop do različnih topografslih kart v elektronski obliki, ki so tudi cenovno ugodne.

 

Za izvedbo praktičnega dela tečaja smo morali počakati, da se je letošnja dolga zima res poslovila. Tako smo 12. aprila 2013 v aprilsko deževnem popoldnevu na Grajski bajti nad Dravogradom vnašali v naše umerjene GPS aparate točke kratkega pohoda, nato pa  ob orientaciji po GPS aparatih to pot prehodili, posneli in nato s prenosom  podatkov iz GPS  aparata na topografsko karto področja Dravograda  z računalnikom pot tudi uspešno izrisali. Inštruktorji so z nami delali individualno in kljub množici različnih aparatov odlično obvladali tehnične situacije tako pri vnašanju podatkov, pri orientaciji na kratkem pohodu kot tudi pri računalniških izpisih.

 

Takšno izobraževanje je za nas vodnike tista strokovna podpora, ki jo vsekakor  potrebujemo. Poleg pridobljenega novega znanja si v okviru takih delovnih srečanj izmenjamo še  druge aktualne vodniške izkušnje, informacije. Dogovorili smo se, da bomo vsi GPS aparate redno uporabljali, naslednje leto pa svoje izkušnje in delo z GPS aparati še nadgradili v podobni obliki usposabljanja  kot je bil ta tečaj.

                                                       Pripravila:  Marjeta Škorja

                                                                           vodnica PD  Slovenj Gradec

Oglejte si tudi