Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
5°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Sončna pot na Triglav s planinci PD Slovenj Gradec

V soboto in nedeljo, 28. in 29. avgusta, je imelo 27 planincev PD Slovenj Gradec tradicionalni pohod na najvišji vrh Slovenije. Letošnji izlet sta kot vsako leto organizirala vodnika Danilo Goljat in Jože Senica – Joc in je potekal v izjemno sončnem in toplem vremenu.
Našo pot smo pričeli v soboto zjutraj v dolini Krma z Janezom Senico, ki je kot prvi v skupini skrbel za enakomerno hojo skupine.Vodniško ekipo sta po gorskih poteh vodila še vodnika Boris Goljat in Primož Areh. Preko planine Zgornja Krma , kjer so naš pričakale številne krave,   smo obiskali pastirski stan, kjer domuje naša rojakinja iz Črneč. Pot smo  nadaljevali preko Konjskega prevala do Planike, kjer smo se v družbi znanke Majde dobro okrepčali in pripravili za vzpon na sam vrh Triglava. Iz Planike smo preko Škrbine končno dosegli Aljažev stolp na 2864 metrih. Tukaj je sledilo skupinsko slikanje in seveda planinski krst planincev, ki so bili prvič na Triglavu.

 

Po oddihu na najvišjem slovenskem vrhu ob čudovitem razgledu smo sestopili in se odpravili proti Tržaški koči na Doliču. Med potjo smo videli policijski helikopter in bili priča iskalni akciji. Po nekaj urah smo končno dosegli planinsko kočo, kjer smo zaužili dobro prisluženo večerjo ob čudovitem sončnem zahodu in na koči tudi prenočili.

 

Naslednje jutro smo spočiti in okrepčani pot nadaljevali čez Hribarce in Prehodavce, kjer smo videli tudi prva izmed Triglavskih Sedmerih jezer. Med potjo po dolini smo si ogledali tudi ostala jezera in si tako dodobra napasli planinske oči. Ustavili smo se na koči pri sedmerih jezerih, kjer smo si lahko natočili izvrstne gorske vode, v bližnjem jezeru pa tudi malce osvežili obraz v času največje vročine. Nadaljevali smo do planine Dedno polje in Koče pri planini jezero ter sestopili proti Vogarju, kjer smo zaključili pohodni del izleta.

 

Po osvežitvi v potoku, svežih oblačilih in malici smo se z avtobusom iz sončne Gorenjske peljali proti domači Koroški. Na poti smo se seveda ustavili tudi na Trojanah in si privoščili tradicionalne krofe. Izlet smo zaključili pri Marčiču v Slovenj Gradcu, kjer se je naše dvodnevno planinsko druženje zaključilo.

 

                                                                   Pripravila :  Eva Goljat

                                                                                      planinka PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi