Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

PLANINSKI POHOD »NA KRASU JE KRASNO«

Ponovno je leto naokoli in v nedeljo, 9. oktobra, je zopet potekal tradicionalen, letos že 21. pohod po Krasu, katerega pot poteka preko čudovitih Kraških vasic. Pohod se vedno vsako leto prične v majhni slovenski vasici z imenom Tuhelj, konča pa na italijanski strani v kraju Praprot. Datum pohoda sovpada z zaključkom večdnevnega praznovanja mini Oktoberfesta, zato je tam zmeraj živahno in veselo. Vmesni del poti je vsako leto različen. Poteka preko gričev, gozdov, med kraškimi gmajnami, ob vodnih zbiralnikih - kalih in ob drugih zgodovinsko zanimivih točkah.

 

Ime je dobil po pesmi  NA KRASU JE KRASNO (Miroslav Košuta)

Na Krasu je krasno –

nikdar ni prezgodaj,

nikdar ni prekasno:

vse je zmeraj o pravem času,

na Krasu

………..

 

Pohod je namenjen negovanju prijateljstva prebivalcev na obeh straneh meje. Prvi pohodi so potekali le na italijanski strani, preko vasi kjer živijo zamejski Slovenci. Prvič pa so čezmejni pohod organizirali leta 2005, po vstopu Slovenije v EU, ko so bile končno odpravljene birokratske mejne  ovire.

 

Slovenjgraški planinci smo se pohoda letos udeležili že četrtič. Kar 26 nas je zjutraj čakalo na postajališču pri Marčiču, od koder smo se z avtobusom odpeljali v Tuhelj. Na startu se nas je zbralo kar lepo število pohodnikov iz raznih krajev Slovenije in zamejstva. Prijazni domačini so nas pogostili z raznimi dobrotami. Ob 10. uri smo krenili na nezahtevno, štiriurno pot ob kamnitih škarpah zaraslih z rujem. Pot nas je vodila na vrh griča z razvalinami kamnite cerkve, nadaljevala pa  mimo spomenika padlim žrtvam fašizma. Pot je vodila tudi skozi zanimivo kraško jamo Grižnica, ki je pravzaprav naraven predor, kateri omogoča dostop do kraške udornice. Ustavili smo se tudi ob dobro ohranjeni rezervni obrambni liniji avstrijske vojske iz 1. svetovne vojne, ki so jo zgradili ruski ujetniki iz Galicije. Zadnji postanek smo imeli na razglednem griču, kjer je bilo zanimivo prisluhniti domačinu ob pripovedi zgodb  iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne, predvsem tistih o pestrem življenju Slovencev pod fašizmom. Zanimiv je bil predvsem podatek o tem, da je bila vas Praprot proti koncu II. svetovne vojne zbombardirana s strani zavezniškega letalstva. V njej so Nemci namreč imeli protiletalsko arterijo, ki je streljala na zavezniške bombnike, ki so leteli iz Barija v Nemčijo bombardirati nemško industrijo.

 

Na cilju v Praprotu nas je pričakalo prijetno vzdušje v prireditvenem prostoru in ob njem. Na odru so se zvrstili razni ansambli s slovensko narodno zabavno glasbo.

Vse prehitro je prišel čas za odhod proti domu.

 

Na Krasu je res krasno, radi se še bomo udeležili naslednjih pohodov.

 

Pripravil: Janez Senica

 

Oglejte si tudi