Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
2°C
ČET.
10°C
2°C
Oceni objavo

Planinci PD Slovenj Gradec smo občudovali narcise na Golici

Planinci PD Slovenj Gradec smo v nedeljo, 17. maja, spet občudovali narcise – ponos naše Golice. Naš vodnik Jože Senica - Joc je ob pomoči vodnikov Borisa Goljata in Marjete Škorja ter ob pomoči varuha gorske narave Janeza Senice vodil skupino 24 planincev iz vasi Planina pod Golico po krožni poti mimo Savskih jam, Markljevega Rovta, sedla Suhe in Krvavke do vrha Golice.
Med jutranjo vožnjo do vasi Planina pod Golico je Joc natančno predstavil pot pohoda,  o narcisah in njihovih rastiščih z botaničnega pogleda pa nas je poučil Janez. Z razlago je bil izčrpen, vendar smo ga časovno omejili na 10 minut. Vsekakor je  njegovo dobro poznavanje narave  vedno zanimivo poslušati.

 

Planinci smo prvi del poti prehodili brez težav. Kasneje pa se je nekaj planincev podalo po poti direktno v planinsko kočo. Ostali vztrajni in dobro uhojeni  planinci smo med travniki in na  višjih rastiščih občudovali narcise, jih fotografirali  ter se z grebenov dobro razgledali po Sloveniji na južni strani in po Avstriji na severni strani Golice . Z  vetrovnega vrha Golice  so trije planinci sestopili preko sedla Rožca, ostali smo se pridružili našim planincem v  Koči pod Golico, kjer smo imeli na soncu prijeten počitek in čas za klepet.

 

Vreme letošnjega pohoda je bilo prijetno za planinsko hojo. Menjavala  so se obdobja sonca in visoke oblačnosti, proti vrhu Golice smo zaradi srednjemočnega vetra poiskali jakne in pokrili  ušesa. Letošnje cvetenje narcis je zgodnejše od preteklega leta. Narcise smo videli že v zrelih cvetovih. Ravno zato je bila »bela odeja » travnikov še intenzivneje bela. Z zavedanjem in seveda pod »naravovarstvenim nadzorom« našega Janeza smo narcise ogledovali in fotografirali samo z označenih poti. Videli pa smo mnogo »občudovalcev narave«, ki se niso obnašali narcisam prijazno, hodili in slikali so med njimi na zaščitenih rastiščih. Tokrat je našo skupino na pohodu in utrinke iz narave v fotografije ujela tudi Milena Goljat.

 

Ob povratku z Golice smo si ogledali še rezbarsko predstavitev na prostem Alpe v malem, ki je delo rezbarja domačina Ceneta Razingerja. V letošnjem letu z rezbarjenjem ustvarja velikega planinskega orla z razprtimi krili. Vožnja proti Slovenj Gradcu v pozno popoldanskem času je bila tiha, dremajoča vse do Trojan in  obveznih tradicionalnih krofov.

 

                                                                         Pripravila:

                                                                         Marjeta Škorja

                                                                         vodnica PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi