Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Planinci PD Slovenj Gradec smo bili na pohodu »Na Krasu je krasno«

» V tretje gre rado« pravi slovenski pregovor. Tako smo se v nedeljo, 12. oktobra planinci PD Slovenj Gradec tretje leto zapored udeležili pohoda »Na Krasu je krasno« iz vasi Tubelj pri Komnu do Praprota, kjer se je odvijal v nedeljo zaključek tradicionalnega 19. Oktoberfešta.
Skupino 49 planincev v organizaciji  vodnikov Danila Goljata in Jožeta Senice-Joca in pomoči vodnice Marjete  Škorja  in vodnika Borisa Goljata se je po vožnji iz Slovenj Gradca do Sežane in vasi Tubelj pri Komnu,kjer je bila začetek pohoda, priključila  množici vseh letošnjih pohodnikov.

 

PD Vigred je na štartu pripravilo nekaj kraških sladkih dobrot in napitkov , da smo se pohodniki družili, pozdravili in okrepčali še pred začetkom pohoda. Trasa pohoda se vsako leto spremeni in nam da možnost, da vsako leto spoznamo del te pokrajine z vsemi njenimi lepotami. Letos je bil pohod podaljšan za dobre pol ure hoje, kar pa nam ni povzročilo nobenih težav. O vremenu se nismo dosti pogovarjali, saj je bilo toplo, zmerno oblačno , idealno za tak pohod. Letošnja pot je bila v znamenju hoje po kraškem gozdu z mnogo podrasti ,redkimi brinovimi grmiči. Zaradi letošnjega deževnega poletja so bile vse rastline od dolge značilno šopaste trave do grmičevja še intenzivne zelene barve,gozdno in travniško cvetje pa še v bujnem razcvetu in intenzivnih barv. Tudi šetraj so naše planinke pridno nabrale. Pot letos ni bila zelo razgledna po širši kraški pokrajini, vseeno pa nas je vodila skozi kraške zaselke, mimo vinogradov in kraških dvorišč z drevesi s kakiji, ki pa še niso imeli zanje značilne oranžne barve.

 

Letos smo si ogledali kraško jamo Pečina na Leskovcu ali Zidaričeva pejca , ki je v znanstvenih krogih znana kot Grotta Azzura di Samatorza. Italijansko ime je jama dobila zaradi sinjih modrih žarkov, ki v sončnem dnevu rahlo osvetljujejo njeno notranjost. Jama ima položen vhod , najpogostejši obiskovalci nekdaj so bili pastirji. Kasneje so v jamo zahajali tudi avstroogrski vojaki, ki so v njej zgradili dve  cisterni , v kateri so lovili kapnico in  na ta način oskrbovali z vodo  sebe in živali. Nekaj naših planincev se je v jamo spustilo po spolzki, blatni poti vse do zgrajenih cistern za vodo. V jami je nekaj metrov visok kapnik v obliki zaprtega dežnika , s stropa jame pa visi mnogo kratkih kapniških zaves.

 

Po  malo manj kot šestih urah pohoda smo prispeli na cilj v Praprot, kjer je potekal zaključek prireditve  19.Oktoberfešt. Pozdravila nas Kraljica terana , ki se je prav tako udeležila pohoda. PD Vigred pa nas je že letos povabilo, da naslednje leto skupaj proslavimo 20. letnico tega pohoda in da se vrnemo na Kras, kjer se v času, ko žarijo barve ruja,  prebudi tudi kamen…Na Krasu je krasno- nikdar ni prezgodaj, nikdar ni prekasno: vse zmeraj o pravem času, na Krasu…je napisal pesnik Miroslav Košuta.

 

                                        Pripravila :  Marjeta Škorja

                                                            vodnica PD Slovenj Gradec

 

Oglejte si tudi