Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

ICG 2017 Kaunas

WE ARE HERE TO CHANGE OUR FUTURE je slogan, ki je mlade športnike povezoval na 51. Mednarodnih igrah otrok.

V litvanskem mestu Kaunas so od 4. do 9. 7. 2017 potekale že 51. Mednarodne igre otrok. Kaunas je gostil 1200 športnikov, v starosti med 12 in 15 let, ki so tekmovali v osmih različnih športih, in sicer atletiki, judu, jadranju, plavanju, namiznem tenisu, košarki 3 na 3, nogometu in odbojki na mivki. Reprezentanco MOSG so že tradicionalno zastopali atleti, judoisti in odbojkašice. 

Pot na tekmovanje se je za našo ekipo začela 3. 7. 2017 ob 1.00 zjutraj, ko smo se skupaj s športniki z Raven na Koroškem, z avtobusom odpravili najprej proti glavnemu mestu Poljske - Varšavi. Po 13-ih urah vožnje s postanki smo si ogledali stari del mesta, prenočili v hotelu, naslednji dan pa pot nadaljevali v Kaunas. Organizator je športnike trenerje in vodje ekip namestil v študentskem naselju Campus of Aleksandras Stulginskis University, ki bi bil sicer potreben korenite prenove, a je našim mladim nadobudnežem, v teh petih dneh vendarle predstavljal varno zatočišče za druženje z vrstniki z vsega sveta, in seveda pripravo na tekmovanje.

Program iger je ustaljen. Ob dnevu prihoda - 1. dan, se športniki namestijo in spoznajo okolico. Seznanili smo se tudi z našo prostovoljko - študentko Emilijo, ki nas je prijazno spremljala ves čas iger.

Treningi sledijo 2. dan, ko organizator poskrbi tudi za uradni sprejem reprezentanc na otvoritveni slovesnosti. Tekmovanja sledijo v naslednji treh dneh.  

Med našimi atleti je led prebil Urban Prošt, ki je tekel v prvi kvalifikacijski skupini teka na 1500 m. Prvi tekmovalni dan dopoldan je nastopil tudi Grega Nabernik v kvalifikacijah suvanja krogle, med dekleti pa Vita Vovk in Neža Jelen Križovnik v teku na 400 m,  Ivana Simonović in Zala Katarina Hovnik sta tekmovali v skoku v daljino, Zala Sekavčnik in Nika Kotnik pa v teku na 800m. V popoldanskem delu tekmovanja je Aljaž Prednik nastopil v skoku v daljino ter teku na 100m, v skoku v višino sta se pomerili Neža Jelen Križovnik in Nika Smodiš, Vita Vovk in Zala Hovnik pa sta tekmovali v teku na 100m. V šprintu je tekmoval tudi Grega Nabernik. Prvi dan je bila najuspešnejša Zala Sekavčnik, ki si je z zmago v svoji kvalifikacijski, zagotovila mesto v finalu teka na 800m. Veselili smo se tudi preboja v polfinale teka na 100m, kamor sta se uvrstili obe šprinterki -  Vita Vovk in Zala Katarina Hovnik.

Drugi dan tekmovanja je v suvanju krogle tekmovala Janine Lužnik, pridružila pa se ji je tudi judoistka Tamara Kotnik, ki je na ICG v Kaunasu kimono zamenjala z atletskim dresom. Obema je šlo dobro in sta se uvrstili v finale. Zala Sekavčnik pa je svoj nastop v teku na 800m končala na 7.mestu.

Zadnji dan tekmovanja na Madnarodnih igrah šolarjev Kaunas 2017 sta bila na urniku še finale v suvanju krogle in štafeta 4×100, kjer so nastopile NEŽA JELEN KRIŽOVNIK, IVANA SIMONOVIĆ, VITA VOVK in ZALA KATARINA HOVNIK. Dekleta so se z odličnim tekom in časom 51,88s uvrstile v b finale štafet in tekmovanje končale na 12. mestu. Janine Lužnik je bila v suvanju krogle dvanajsta (8,38 m) , Tamara Kotnik pa enajsta (9,28 m).

Zadnji - 5.dan je namenjen slovesu, na programu iger je zaključna slovesnost, na kateri so se v Kaunasu predstavili predvsem plasalci, ki so svoje talente izrazili že tudi na otvoritveni slovesnosti. Zaključna prireditev je namenjena tudi predaji iger naslednjemu organizatorju, ki bo v letu 2018 izraelsko mesto Jeruzalem. Mlad športniki iz Kaunasa so športniom iz Jeruzalema simbolično predali zastavo.

Vsi rezultati so dosegljivi na povezavi ICG Kaunas 2017.

Pot od Kaunasa proti Slovenj Gradcu je bila dolga, a je hitro minila, saj smo jo prekinili s postanki. Ponovno smo se ustavili na Poljskem, kjer smo obiskali koncentracijski taborišči Auschwitz in Birkenau, in se nato v spremstvu vodičke Monike sprehodili po prelepem srednjeveškem mestu Krakovu, kjer smo prespali.

Domov smo se vrnili v ponedeljek, 10.7.2017, bogati za nove tekmovalne izkušnje ter razširjeno mrežo prijateljev.

 

Oglejte si tudi