Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

3. tradicionalni pohod na Partizanski dom Kope

V počastitev državnega praznika 27. aprila – dneva upora proti okupatorju - poteka vsako leto zdaj že tradicionalen pohod na Partizanski dom na Kopah in obisk Paučkove bolnišnice Trška gora. Letos smo zaradi neugodnih vremenskih razmer v aprilu pohod prestavili. Tako smo bili na pohodu v soboto, 8. junija 2013.
Organizator pohoda je Spotur Slovenj Gradec, pohod pa izvedemo v okviru Planinskega društva Slovenj Gradec. Našemu vodniku Milanu Šulerju je že tradicionalno zaupana izbira poti in vodenje pohoda ob pomoči ostalih vodnikov društva. Vreme je bilo v soboto odlično za hojo in druženje, nekaj  dežja v popoldanskem času je pohod samo popestrilo.

 

Pohod smo začeli in tudi zaključili pri turistični kmetiji Plesnik. Pohodniki smo se vpisali v spominsko knjigo, ki jo vsako leto ureja naš tajnik društva, Darko. Letos smo vpisali 39 pohodnikov. Skupina pohodnikov se je kmalu po prvih vzponih oblikovala s strnjeno kolono, pa vseeno smo lahko med hojo uživali v občasnem klepetu, druženje, razgledih.

 Po treh urah hoje smo prišli do Partizanskega doma na Kopah, kjer je vsak pohodnik dobil spominsko majico, Spotur je organiziral hrano, pijačo in poskrbel tudi za sproščeno, vedro vzdušje z glasbo in  razpoloženim DJ-jem. Partizanski dom Kope je v letih 1952 do 1955 gradila Zveza društev borcev v okraju Slovenj Gradec v spomin padlim partizanom na Pohorju. Dom je bil prenovljen in je od leta 2010 v upravljanju Javnega zavoda Spotur. Pohodniku ponuja čudovit pogled na gore predalpskega sveta. Med daljšim postankom naše skupine pri domu smo pozdravili udeležence kolesarskega vzpona, najboljšim kolesarjem tudi čestitali ob podelitvi priznanj, vendar ostali zvesti našim pohodniškim ciljem. 

Težki deževni oblaki so napovedovali dež, zato smo se odpravili naprej do partizanske  bolnišnice. Pri sestopu smo varno hiteli tako po kurirski poti kot tudi po mehkem pohorskem brezpotju, ki ga je vodnik Milan izbral za ta pohod. Dež nas je sicer dohitel, vendar nam je Milanova sestra ponudila zavetje in pripravila še slastno pecivo.

Paučkova bolnišnica Trška gora je bil drugi cilj pohoda. Dr. Ivan Kopač - Pauček je v času druge svetovne vojne s sodelavci postavil  6 bolnišnic na področju Koroške. Bolnišnica Trška gora je bila ena izmed teh  nadzemnih  partizanskih bolnišnic, narejena sprva zgolj iz brun in lubja in odlično varovana, da je okupator ni nikoli našel.

Letošnja s snegom bogata zima je naš dosedanji zadnji del poti od bolnišnice v dolino povsem "preuredila" in naredila težko prehoden. Zato nas je Milan še naprej vodil po pohorskem brezpotju do travnikov, kjer smo lahko sestopili do ceste in zaključili naš tradicionalni pohod.

Pripravila: Marjeta Škorja

vodnica PD Slovenj Gradec

                                                           

 

Oglejte si tudi