Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Otvoritev študijskega leta U3ŽO MOCIS Slovenj Gradec

Z veseljem sporočamo, da je že peto leto zapored potekala otvoritev študijskih programov Univerze za tretje življenjsko obdobje MOCIS za študijsko leto 2017/18, ki privablja starejše nad 50 let. Prireditev je bila v torek, 3. oktobra ob 17. uri v Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec.

Zanimanje publike  za tovrstno prireditev je bilo izjemno.  Zelo spodbuden nagovor sedanjim in bodočim članom je imela gostiteljica Sonja Lakovšek, direktorica MOCIS-a. V imenu Mestne občine Slovenj Gradec je prisotne pozdravil župan Andrej Čas, ki je vso podporo obljubil tudi za prihodnja študijska leta.

 

V okviru programa torkovih predavanj  ''znani obrazi'' je bil osrednji del naše prireditve srečanje z gostjo  Mileno Zupančič, večkrat nagrajeno slovensko gledališko in filmsko igralsko legendo.  Med njenimi filmskimi vlogami se je Slovencem zagotovo najbolj vtisnila v spomin igralski lik Meta iz Cvetja v jeseni v režiji Matjaža Klopčiča in njen zadnji celovečerni filmski projekt Srečen za umret. Predstavila je svoje igralske začetke, uspešno kariero in materinstvo, ki ju je vseskozi usklajevala. Osrečuje jo hči Maša in življenjski partner, režiser Dušan Jovanovič.  Še vedno jo je mogoče gledati na odrskih deskah in v prihodnje že kuje nove projekte.

"Čas tako hitro teče, da se mi ne zdi, da bi kdaj nehala igrati. Dokler me kdo hoče in pokliče, prav z veseljem sodelujem. Nisem tip človeka, ki bi po upokojitvi obsedel in bi kar prenehala igrati," je bil en del njenega izredno zanimivega klepetanja, ki ga je za občinstvo vodila novinarka Petra Kos Gnamuš.  

Milena Zupančič je izvrstna dama, ki jo je prijetno poslušati. Tudi v zrelih letih je še vedno šarmantna, njen glas pa poboža dušo. Njen nasvet za jesen življenja je gibanje in ohranjanje radovednosti po drugačnem. Starost doleti slej ko prej vsakega, če jo le dočaka. Ta zrela leta so lahko prava zakladnica izkušenj, lepih, težkih trenutkov, torej pravo bogastvo spominov. Vendar pa starost poleg svojih let prinese tudi različne zdravstvene težave in ena od njih je tudi demenca, ki je vse pogostejša in prizadene možgane oz. njihov spomin. Vsekakor mora človek ostati aktiven in tako premagovati ovire na poti do končnega cilja. Na izbiro imamo branje knjig, novic, udejstvovanje na prireditvah, zanimanje za nove stvari, druženje s prijatelji, reševanje raznih miselnih nalog, ker možgani prav tako rabijo gibanje za obnavljanje ''sivih celic'' . Tako lahko tveganje, da bi zboleli za demenco, prestavite za nekaj let ali pa se z njo sploh ne srečate.

Prireditev sta popestrili  tudi mladenki; Urška  z igranjem na citre in Klavdija, ki je s svojim  izjemnim vokalom zapela znane pesmi.

Vodja programskega odbora Nevenka Gutenberger je predstavila delo v pretekli sezoni ter  posamezne programe in mentorje za obdobje 2017/18 . Po zaključku so se udeleženci prireditve z velikim interesom vpisovali v nove in že utečene programe.

 

Spoštovani bodoči in sedanji člani U3ŽO, tukaj je jesen in dnevi so z vsakim dnem krajši, zato ne ostajajte doma. Pridite na U3ŽO! Morda boste nadoknadili zamujeno iz mladosti in si dali novo priložnost. Zagotovo pa boste pridobili nove prijatelje podobnih interesov in starosti.

Dajte vsakemu dnevu možnost, da bo najlepši dan v vašem življenju!

 

Naj bo slogan MOCIS-a – NAJ TEČE UČENJE SKOZI ŽIVLJENJE – tudi Vaš način življenja.

Podrobne informacije na spletu  http://u3zo.splet.arnes.si/  ali na tel. št. 070 974 760 ga.Anja

 

Zapisala Zdenka Zorn Turičnik

 

Oglejte si tudi