Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Na MOCIS-u se lahko naučite tudi šivati

Kljub temu, da na MOCIS-u nimamo specializirane šiviljske delavnice, se udeleženci oz. udeleženke šiviljskega tečaja lahko naučijo ne le osnov šivanja, ampak veliko več.
V zadnjih letih smo Izvedli že kar nekaj začetnih tečajev šivanja in krojenja, kjer so udeleženke pridobivale osnovna znanja in spretnosti šivanja in se naučile same popraviti kakšen kos oblačila in še kaj.

Pa še nekaj besed o začetnem tečaju, ki je potekal od novembra 2014 do februarja 2015. Glede na to, da so bile udeleženke res čiste začetnice, saj so šele začele s spoznavanjem šivalnega stroja, so na koncu imele izdelanih kar nekaj izdelkov. Vse so zašile okrasno blazino in hkrati spoznale zapenjanje z gumbi in zadrgo. Na lastno željo in potrebo posamezne udeleženke pa so nastali še naslednji izdelki: žensko nepodloženo krilo, torbica, otroška oblekica z volančki, predpasnik, spodnji del trenirke, posteljnina. Naučile so se tudi popraviti oblačila, ki so jih prinesla na tečaj. Kot lahko razberete iz zapisanega, že pri začetnem tečaju ne gre za šablonsko učenje, kjer bi vsi delali enako. Izvajalka tečaja zna prisluhniti potrebam tečajnicam in tako rekoč dela z vsako udeleženko individualno. Zato so skupine tudi male, od 3 do 5 udeleženk, kar udeleženkam veliko pomeni.

Konec februarja 2015 začenjamo s 30-urnim nadaljevalnim tečajem šivanja, zato vabimo vse, ki vas vas tovrstna dejavnost zanimiva, da se nam pridružite. V nadaljevalnem tečaju bodo nastajali zahtevnejši izdelki ponovno po izbiri tečajnic.

Tečaj je primeren tudi za takšne, ki sami že veliko ustvarjate, pa bi želeli spoznati preprostejšo pot (postopke izdelave) posameznih elementov ali kot reče izvajalka tečaja, da jih nauči ˝šiviljskih fint˝.

Ponosni smo, da kot izobraževalna institucija prispevamo k ohranjanju tako stare obrti, kot sta šiviljstvo in krojaštvo.

Oglejte si tudi