Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
4°C
SOB.
21°C
5°C
Oceni objavo

Uspešno zaključena mednarodna poletna šola PolyRegion

Na Visoki šoli za tehnologijo polimerov je od 22. do 26. septembra v okviru projekta Polyregion in v soorganizaciji predstavnikov iz Univerze v Leobnu potekala prva mednarodna poletna šola (PolyRegion Summer School) na temo Biopolimeri. Poletne šole z naslovom »Biopolimeri – od materiala do končnega izdelka« se je udeležilo 21 študentov, 7 študentov iz Montanuniversitaet Leoben, 7 študentov iz Visoke šole za tehnologijo polimerov in 7 študentov iz Univerze v Mariboru. Študenti so bivali v Hostlu Slovenj Gradec.
Cilj mednarodne poletne šole je bil študentom podati poglobljena znanja ter trende na področju biopolimerov oziroma bioplastike ter veščine na področju analize trga, marketinga, industrijskega dizajna in razvoja produktov. Končni izdelek vključenih študentov, ki je bil plod skupinskega dela, pa so bile predstavitve produktov iz biopolimerov, kjer so študenti pridobljeno znanje prikazali v praksi. Poleg omenjenega je bila šola velika priložnost za promocijo Visoke šole za tehnologijo polimerov in mesta Slovenj Gradec ter popotnica za nadaljnje skupne aktivnosti z uveljavljeno Univerzo iz Avstrije.

Biopolimer oziroma bioplastika je vrsta plastike, ki ima veliko manjši vpliv na okolje kot plastika proizvedena iz nafte, saj se pri proizvodnji biorazgradljivega materiala izpust in poraba CO2 izničita. Pri omenjanju bioplastike govorimo o dveh različicah, plastiki, ki je biorazgradljiva in/ali narejena iz obnovljivih virov (torej ne iz nafte) in plastiki, ki je narejena iz obnovljivih virov in ni biorazgradljiva. Prednosti, ki jih ima biorazgradljiva plastika, izhajajo predvsem iz uporabe obnovljivih virov ter iz možnosti njenega organskega recikliranja (npr. kompostiranje).

 

Skupine so svoje inovativne izdelke predstavile v petek dopoldne pred predstavniki Visoke šole za tehnologijo polimerov, predstavniki Montanuniversitaet Leoben, drugimi predstavniki zainteresirane javnosti ter mediji. Študenti so prikazali veliko mero znanja, inovativnosti in vztrajnosti ter prišli do izredno zanimivih in uporabnih poslovnih idej.   Na primer bioosnovana in biorazgradljiva opornica za zlomljene kosti, biorazgradljiv lonček za sadike, ki vsebuje gnojila in ki ga lahko skupaj s sadiko vsadimo v zemljo, biorazgradljiva športna plastenka z dvojnim dnom , ki so jo poimenovali Biottle in  bioosnovan in biorazgradljiv pribor za dojenčke in malčke. Vse skupine so morale določiti material in tehnologijo, analizirati trg oziroma konkurenco, kalkulirati ceno, razmisliti o dizajnu produkta in o trženju oziroma prodaji.

Poleg izobraževalnega programa smo za vse udeležence poletne šole pripravili tudi zanimiva družabna srečanja in aktivnosti. Tako so v okviru spoznavnega večera udeleženci preizkusili svoje spretnosti tudi v bowlingu, se z vodičko sprehodili po mestnih ulicah Slovenj Gradca, spoznali Galerijo Slovenj Gradec, v sredo pa so se skupine preizkusile tudi v športnih igrah, kjer so predstavniki skupin ob obilici smeha in veselja ponovno pokazali sposobnosti skupinskega dela in sodelovanja.

Vsi udeleženci, predavatelji in organizatorji, so poletno šolo ocenili izredno pozitivno in povedali, da si tovrstnih aktivnosti želijo tudi v prihodnje.

Projekt PolyRegion je bil izbran na 2. skupnem javnem razpisu za izbor projektov v okviru Operativnega programa Slovenija-Avstrija 2007-2013. Operacijo delno sofinancira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Oglejte si tudi