Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Planinci PD Slovenj Gradec smo uspešno pripravili pot in izvedli 22. zimski pohod po Šisernikovi spominski poti

Po nedavni žledi in veliki naravni nesreči v gozdovih je bila tudi naša pot, po kateri vodi tradicionalni Šisernikov pohod od Dravograda do Koče pod Kremžarjevim vrhom še teden dni pred predvidenim datumom pohoda neprehodna in kar malo žalostno prekinjena na mnogih mestih s podrtimi debli, debelim in razkošnim vejevjem. Zato je bilo letos za izvedbo pohoda najpomembnejše usposobiti varno pot. Kar teden dni čiščenja poti je opravila ekipa v sestavi Ivan Hartman Vanč, Marijan Popič in Pogorevčnik Stane. Druga ekipa vodnikov in markacistov pa je usposobila za varen dostop in oskrbo pohodnikov našo kočo »Kremžarico«.
22. pohod po Šisernikovi spominski poti  je bil kot zanimivost in igra številk ravno 22. 2. 2014.

Še dan pred pohodom smo pot zadnjič prehodili in ocenili smo, da je varna in dobro očiščena za izvedbo pohoda kljub napovedi deževnega vremena. Pohod smo vodniki PD Slovenj Gradec pričeli ob 6. uri, nato pa vse do 8.30 imeli še 5 vodenih odhodov skupin pohodnikov. Začetek pohodne poti smo preusmerili desno po cesti in se tako izognili začetnemu neprehodnemu  vzponu ( Bukovje). Kasneje pa je bila pot pohoda enaka kot prejšnja leta.

 

Vremenoslovci so napovedali dež in niso se zmotili. Med osnovno opremo za letošnji pohod sta spadala dežnik ali pelerina ter za vodo neprepustna pohodniška obutev z visokimi gamašami. Vztrajen dež ,blato, luže, mokro listje so spremljali prvi del pohoda. V drugem delu pohoda je padal moker sneg in tako smo  hodili  po uhojeni gazi vse do Koče pod Kremžarjevim vrhom. Južen sneg se je mestoma izven ozke gazi vdiral , vendar višje od sredine goleni tudi ni segel. Na cilju pohoda pri »Kremžarici« je bila zimska idila- zasnežena drevesa, nekaj centimetrov svežega snega ,temperature zraka primerne za tak pohod ter občasno malo močnejši sunki vetra.

Pohod sta skrbno fotografirala Boris Jelenko in Danilo Goljat.

 

Deževnega vremena se ni ustrašilo kar 86 udeležencev, ki so z obilico dobre volje in želje po hoji in druženju prišli na pohod. Natančno statistiko udeležbe na pohodu vedno  vodi tajnik našega društva Darko ob pomoči Alenke. In kako smo se udeležili letošnjega pohoda ? To so uradni podatki pohoda: prvič je bilo 7 pohodnikov, tretjič 7 pohodnikov, šestič 6 pohodnikov, desetič 1 pohodnik, petnajstič 3 pohodniki . Vseh 22 pohodov pa so se udeležili  3 pohodniki. Tako smo lahko podelili spominske bronaste, srebrne in zlate značke.

 

22. pohod po Šisernikovi spominski poti je ob naporni pripravi pohodniške poti in koče z okolico ob dobri organizaciji in strokovnem delu vseh vodnikov in nekaterih markacistov PD Slovenj Gradec in ob pomoči GRS  ekipe uspel. Uspel je predvsem v tem, da je bil v trenutnih razmerah varen za pohodnike in vsekakor  glede na vreme tudi prijeten za vse vztrajne ljubitelje pohodništva in planinstva.

 

                                                            Pripravila: Marjeta Škorja

                                                                               vodnica PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi