Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
0°C
Oceni objavo

Učenci iz Podgorja in Šmiklavža so obiskali revijo športnih pasem psov

Na OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu poskušamo na različne načine približati izvorno okolje bivanja. Tokrat smo naredili korak naprej pri spoznavanju najboljšega človekovega prijatelja.
»V soboto, 6. septembra 2014,  je bila na letališču v Mislinjski Dobravi Revija športnih pasem psov. To enkratno priložnost  smo izkoristili tudi učenci in učitelji OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu ter si prireditev, kljub slabemu vremenu, ogledali. Spoznali smo različne pasme psov po FCI skupinah, njihove značilnosti in njihovo usposobljenost. Ena izmed organizatork revije nam je tudi povedala nekaj o skrbi, vzreji, lastnostih in življenju s psom. Ogledali smo si tudi program s prikazom različnih dejavnosti s psi (trikci- lastnik in pes, bernska posebnost - vleka vozička, reševalni psi, ples s psom...). Otroci se ne rodijo s strahom do živali, ampak si predsodke pridobijo iz svoje okolice. Zato jim moramo starši, učitelji in vrstniki dajati vzgled v odnosu in skrbi za živali. Ob tej priložnosti smo otrokom približali pse, skrb zanje in odnos do njih. Menim, da se bodo naši učenci s pomočjo takšnih prireditev razvili v odgovorne osebnosti, ki bodo znali skrbeti tudi za svoje živali.« Tako je še isti dan po prireditvi povzela dogodek učiteljica Nina Krištofelc, ki je razredničarka prvega razreda v OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu.

Sicer pa 1. razred skoraj vsako leto obišče čisto pravi kraški ovčar. Čudovito predstavitev prirejeno prav za otroke te starosti izvedeta Ivica in Viktor Kren. Ob tej priliki večina učencev verjetno prvič spozna psa kot človekovega najboljšega prijatelja. Nazadnje sta prišla s kraškim ovčarjem Nilom in trimesečno mladičko kraško ovčarko Nesi. Kot običajno najprej predstavita pasmo kraškega ovčarja. Prav je, da to poudarita, saj celo mnogi od nas odraslih niti ne vemo, da je to slovenska avtohtona pasma. Posebno pozornost v predstavitvi namenita skrbi za psa. Kako skrbno se temu sama posvečata, je vsekakor botrovalo odličnim rezultatom na tekmovanjih, kjer je Nil dosegel veliko najvišjih mest. Otroci z zanimanjem poslušajo in na koncu se z nežnimi dotiki s psom tudi spoprijateljijo. Znano je, da ima kraški ovčar zelo rad otroke. Kratek opis predstavitve verjetno ne poda celotne slike učne ure, ki jo strokovno načrtuje učiteljica. Sem spadajo še uvodne, zaključne aktivnosti in še kaj. Zagotovo zgledna učna ura - "Učna ura s kraševcem" , za katero izvedbo je učiteljica Nina Krištofelc prejela tudi zlato plaketo Kinološke zveze Slovenije, bi bila dobrodošla prav v vsakem slovenskem razredu.

Naravoslovni dan, ki so ga učenci preživeli na reviji športnih pasem psov, je bil edinstven za otroke. Je eden izmed majhnih korakov, ko vodimo otroke bliže (nazaj) k naravi. Gospodu Janezu Lavretu se zahvaljujemo za povabilo Kinološkega društva Slovenj Gradec. Organizatorjem in izvajalcem pa čestitke ob uspelem dogodku. Nenazadnje hvala tudi prevozniku Jožetu Prosenjaku, ki nam je v zadnjem trenutku priskočil na pomoč, da smo kljub močnemu dežju lahko izvedli ta dan dejavnosti.

mag. Aljoša Lavrinšek, ravnatelj

Oglejte si tudi