Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
0°C
SOB.
17°C
1°C
Oceni objavo

OSNOVNA ŠOLA NA ŠTIBUHU JE PRAZNOVALA 50 LET

Prva osnovna šola Slovenj Gradec je ena izmed treh osnovnih šol v Mestni občini Slovenj Gradec. Ponaša se z nazivoma UNESCO šola in kulturna šola. Njen nastanek sega petdeset let nazaj, in sicer so jo pričeli graditi septembra leta 1965, 4. junija 1967 pa so jo otvorili. To šolo obiskujem že sedem let in v vseh teh letih mi je zelo prirasla k srcu.
Letošnje leto šola na Štibuhu, današnja Prva osnovna šola Slovenj Gradec, praznuje 50 let in to obletnico smo slavnostno praznovali. Na ta dogodek smo se učenci, učitelji in drugi delavci šole pripravljali že kar nekaj časa. Že v prejšnjem šolskem letu so potekale aktivnosti. Na šoli smo razpisali literarni natečaj na temo šola nekoč in danes, raziskovalne naloge na temo zgodovina šole, ustvarjalni natečaj za naj eko igralo, začeli pa smo pripravljati tudi zbornik ob 50-letnici šole. Tudi koncept osrednje prireditve smo pripravljali. Po mesecih priprav na praznovanje je nastopil 26. oktober.

Praznovanje se je začelo ob pol petih na igrišču pred Prvo osnovno šolo z igranjem pihalnega orkestra. Učenci smo v pisanih majicah, ki so bile v odtenkih šolskega znaka, nestrpno čakali na naš skupni ples, flash mob, v ritmu pesmi Z nogo ob tla. Po končanem plesu je skupina učencev pričela igrati na bobne, ostali pa smo se ritmično začeli premikati po igrišču tako, da smo barvno ponazorili znak šole. Na sredini naše postavitve je bilo skrito presenečenje, in sicer kletke z belimi golobi, ki so ob koncu našega nastopa v znak miru poleteli v nebo. Z začudenjem in občudovanjem smo vsi zbrani zrli za njimi.

Osrednja prireditev se je nato nadaljevala v šolski telovadnici, vodila pa sta jo naša učenca Tia in Vid ter nekdanja učenca naše šole Barbara Polutnik Brusnik in Dušan Stojanovič. Po uvodnem govoru naše ravnateljice, gospe Zvonke Murko, in župana Mestne občine Slovenj Gradec, Andreja Časa, so nas voditelji popeljali skozi pomembnejše zgodovinske dogodke v razvoju šole na Štibuhu. Posamezne točke programa so dopolnili pevci našega otroškega in mladinskega pevskega zbora, plesalke, nogometaša, pevski zbor učiteljic, na odru pa se nam je pridružil tudi kantavtor Adi Smolar.

Prva osnovna šole sodeluje v različnih projektih, preko katerih vzpostavlja sodelovanje z mnogimi šolami, ki so nam preko videoposnetkov poslale posebna voščila, ki smo jih med programom tudi predvajali. Tako so se zvrstila voščila iz Avstrije, Francije, Gornjega Milanovca in Gane.  

Prireditve se je udeležilo ogromno ljudi, med njimi tudi upokojeni učitelji in prva generacija učencev naše šole, ki se je takrat imenovala Osnovna šola Franjo Vrunč.

Ob koncu programa smo se poslovili s šolsko himno Prva smo mi, obiskovalce pa smo povabili v našo naravoslovno učilnico, kjer smo druženje nadaljevali s prijetnim klepetom ob glasbi, prigrizkih in čaju.

Ponosna sem, da lahko obiskujem to šolo, saj se na njej počutimo dobro in medsebojno povezane.

 

Julija Ažman, 7. b

učenka izbirnega predmeta šolsko novinarstvo

Prva osnovna šola Slovenj Gradec

Mentorica: Nataša Rotovnik Sukič

Oglejte si tudi