Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
5°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Slovenj Gradec pripravljen pomagati beguncem

Ob vse večji humanitarni katastrofi, eksodusu ogroženih prebivalcev Sirije, Eritreje, Libije in drugih bližnjevzhodnih in afriških držav, je pri reševanju problema beguncev in zakonitih migrantov, če bo do povečanja števila slednjih prišlo, državi pripravljen pomagati tudi Slovenj Gradec - mesto glasnik miru.

S tem v zvezi je na predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja pismo naslovil tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec in generalni sekretar Mednarodne organizacije mest glasnikov miru, Andrej Čas. Begunska kriza, s katero se soočajo države EU, pa tudi ostale balkanske in evropske države, je v zadnjem času dobila razsežnosti humanitarne katastrofe, ob kateri predstavniki lokalnih skupnosti ter civilne sfere in nevladnih organizacij ugotavljajo, da evropska politika do problema bližnjevzhodnih in afriških migrantov ni povzela najustreznejših korakov. Humanitarni problemi in njihovo reševanje so tako prepuščeni posameznim državam, ki se zaradi ekonomske krize že tako ali tako same ubadajo s tovrstnimi težavami.

Čeprav upamo, da bo Evropska skupnost zmogla dovolj hitro sprejeti pričakovane ukrepe, smo vendarle mnenja, da ob tako hudi humanitarni krizi države članice ne bi smele biti brezbrižne, kar bi moralo veljati tudi za Slovenijo kot humano, socialno, civilizirano in razumevajočo državo.

Zaradi zavedanja odgovornosti nas vseh, ne le države, tudi lokalnih skupnosti, državljanov in humanitarnih organizacij, smo v Slovenj Gradcu, ki nosi naziv mesto glasnik miru Združenih narodov, pripravljeni ponuditi pomoč in prevzeti aktivno vlogo pri sprejemu beguncev v naši državi.

S tem razmišljanjem smo z dopisom seznanili Vlado RS, v pričakovanju, da se bodo v primeru potreb obrnili na nas, saj smo pripravljeni priskočiti na pomoč ter s tem izpolniti del našega poslanstva glasnika miru ter morda s svojim zgledom k podobnemu razmišljanju pritegniti še druge lokalne skupnosti v naši državi.

 

O županovem predlogu ter načinu, obsegu in izvedbi pomoči, bo na svoji seji, 2. septembra, razpravljal tudi občinski svet MOSG.

 

AČ/DS

Oglejte si tudi