Kaj pa je tako zanimivega?
Glavne teme so priprave čajnih mešanic, zeliščnih pripravkov, grenčine, tinktur, kapljic, likerjev, sirupov, sokov in mazil. Predvsem vse v prid preventive posameznika, kako si lajšati težave z zelišči in domačimi pripravki. Veliko poudarka smo dali medu, ingverju, cimetu, klinčkom, kardamomu in limoni, ki so pomembni deli pripravkov proti gripi, prehladu, virusom. Pogovarjamo se o različnih bolečinah, glavobolu, migreni, delovanju posameznih organov, kot so jetra, ledvice, srce.
Tudi čajev je toliko, kolikor je rožic. Imenujemo jih lahko: ženski, moški, otroški, energijski, za srečo, dobro jutro, lahko noč … Torej, se spominjate tete Pehte iz filma Kekec, ki je dejala, da za »vsako bolezen ena rožca raste«. Prav tako ni dobre kuhinje brez izostrenega občutka do zelišč.
Naše znanje o naravi danes vse bolj in bolj izginja. Hiter tempo življenja nas sili k instant rešitvam za naše težave. Biološka, lokalno pridelana hrana ima vedno večji pomen za zdravje. Vedno bolj smo usmerjeni k lajšanju simptomov namesto k odpravljanju vzrokov naših težav. Zdravje postaja tudi vse bolj naša investicija, kajti biti bolan postaja vedno dražje. Namen tega krožka je tudi prebuditi zavedanje o prepoznavanju opozorilnih znakov, ki nam jih sporoča naše telo.
Za vse programe Univerze za tretje življenjsko obdobje velja:
»Nikoli ni prepozno narediti nekaj za sebe, na sebi in za svojo dušo, za lastno zadovoljstvo v zgodnji starosti. V jeseni življenja mora biti človek še posebej dejaven. Posvetimo se svojemu telesu in zdravju, izboljšajmo način prehrane in bodimo aktivni. Smo del narave in naša mati Narava nas bo vedno sprejela. Ob spoštljivem sobivanju z naravo bomo vedno imeli zdrav življenjski slog. Kot že od nekdaj velja, preventiva je vedno boljša kot kurativa«.
Pa še en preprost recept, ki vam bo v tem času pomagal v boju proti virusom. Potrebujemo: 400 g meda, 100 g svežega ingverja, drobno narezan, ½ žličke klinčkov, ½ žličke cimeta in ½ žličke kardamoma. Vse sestavine zmešamo in pustimo 3 tedne na sobni temperaturi, precedimo in uživamo po 1 žličko na dan.
In še en nasvet: vsak dan zaužijte ingver, ki zelo dobro učinkuje na črevesje in želodec. Če pa sveži ingver nastrgate, dodate drobno narezane liste žajblja in vse skupaj v movžnerju še stisnete ter dodate med, pa dobite odlično pomoč pri že bolečem grlu.
Članice univerze pa znamo pripraviti tudi žele iz ingverja, ingverjev liker, ingverjevo marmelado in ingverjeve bombone.
Člani univerze si lahko pridobivajo znanja ne le v študijskih skupinah, ampak tudi na tako imenovanih torkovih srečanjih. Enkrat do dvakrat mesečno je organizirano predavanje ali krajša delavnica za vse člane. Teh aktivnosti se lahko udeležijo tudi drugi, ki pa prispevajo 5 € na srečanje. Od marca do maja bodo na sporedu zanimive teme. Vsa predavanja potekajo v torkovih dopoldnevih ob 10. uri na MOCIS-u.
V torek, 3. marca, tik pred dnevom žena, bo za ta čas zelo primerna tema z naslovom ''Urejeni tudi v zrelih letih''.
Če smo vam vzbudili zanimanje, pridite in se nam pridružite na Univerzi za tretje življenjsko obdobje na MOCIS-u v Slovenj Gradcu.
Zdenka Turičnik
udeleženka programa Kako pripraviti dober prispevek



