Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Prostovoljci! Hvala, ker ste …

Na Dan za spremembe, ki tokrat poteka pod motom Za (čutimo) dobro, se je na prvem srečanju zbralo sedemdeset voznikov in voznic prostovoljcev iz enajstih koroških občin.

V Slovenj Gradec so prišli na povabilo SgMobilca, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Spotur. »Srečanje smo namenili druženju, izmenjavi mnenj in izkušenj,« je povedala Evgenija Cesar, koordinatorka prevozov SgMobilca. Izkoristili so ga tudi za izobraževanje. Podžupan Mestne občine Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik je udeležencem srečanja predaval o stanju prometne varnosti v Sloveniji in o novih pravilih v cestnem prometu. Profesorica Jasna Kolar Macur, ki poučuje na srednji zdravstveni šoli v Slovenj Gradcu, pa je poskrbela, da so vozniki prostovoljci osvežili znanje prve pomoči.

Dr. Peter Pungartnik je voznike prostovoljce spomnil, da je vožnja ena od zahtevnejših opravil, na ravnanje v prometu pa vplivajo različni dejavniki. »Od okolja do psihofizičnih sposobnosti,« je opozoril. Voznikom prostovoljcem je rekel, da zelo spoštuje njihovo delo: »Vaše plačilo je stisk roke zadovoljnega uporabnika, hvaležen pogled in beseda 'hvala', ki vam jo izrekam tudi sam.« Pungartnik je spomnil, da smo starajoča družba, zaradi česar potrebe po tovrstnih storitvah iz leta v leto naraščajo. »V Mestni občini Slovenj Gradec zato že razmišljamo o dodatnem vozilu za brezplačne prevoze starejših,« je dodal.

Tudi slovenjgraški župan je prostovoljec

Koordinatorica prevozov v okviru SgMobilca Evgenija Cesar je spomnila, kaj prostovoljno delo sploh je in se vprašala, ali ga potrebujemo. »Prostovoljno delo je tisto, za katerega nihče ne pričakuje ničesar v zameno in ga opravimo po svobodni volji v korist drugega. Še kako ga potrebujemo, če želimo ohraniti sočutje do starejši,« je povedala na srečanju. Poudarila je, da so v Mestni občini Slovenj Gradec kot prostovoljci aktivni tudi župan Tilen Klugler, podžupan dr. Peter Pungartnik, zaposleni v občinski upravi, mestni svetniki, prostovoljstvu pa so se zapisali tudi številni javni zavodi, zato ni presenečenje, da se občina ponaša z nazivom 'prostovoljstvu prijazna občina'. »Prostovoljci! Hvala, ker ste,« se je vsem prostovoljcem, ki delujejo na različnih področjih, zahvalila Evgenija Cesar. 

Na pot z vodo, bonboni in odejo

Voznikom prostovoljcem se pri brezplačnih prevozih starejših na Koroškem, ki so sicer različno organizirani, a vsi z istim ciljem, to je pomagati starejšim, pripeti marsikaj. Tudi nepredvideni dogodki. »V teh primerih ostanite predvsem mirni. Preverite, kaj se je zgodilo in začnite postopati razumsko,« jim je na njihova velika srca položila profesorica Jasna Kolar Macur iz srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec, tudi sama dolgoletna prostovoljka. »Svetujem vam, da imate v avtomobili vedno plastenko vode, kakšen bonbon, v prtljažniku pa odejo. Pri reševanju nepredvidenih situacij se zanesite predvsem na svoje življenjske izkušnje in instinkt. Ukrepajte hitro, v pravem zaporedju in pri tem mislite tudi na svojo varnost,« jim je svetovala Jasna Kolar Macur.

Udeleženci prvega koroškega srečanja voznikov prostovoljcev so si po uradnem delu v Mladinskem kulturnem centru ogledali Muzej Štirih kovačev, skozi katerega jih je popeljala Hermina Šegovc in Muzej Huga Wolfa v središču mesta. Razveselili so se tudi kratkega, a prisrčnega snidenja z županom Tilnom Kluglerjem. 

(vir: slovenjgradec.si)


Oglejte si tudi