Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Planetu Zemlja prijazna šola

Na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec smo sodelovali v natečaju Planetu Zemlja prijazna šola, ki ga razpisuje Društvo Planet Zemlja. Naša šola je v šolskem letu 2020/2021 že četrtič pridobila naziv Planetu zemlja prijazna šola. Skupno je v natečaju sodelovalo 12 razredov (1. triada, 6. in 7. razred ter bolnišnični oddelek). Med 19-imi razpisanimi projekti smo izbrali sedem projektov. V natečaj je bilo vključenih 250 oseb, od tega: 212 učencev, 17 mentorjev ter 16 staršev in 5 zunanjih sodelavcev.

Na zavodu smo na področju prehrane in zdravja ponosni na shemo šolskega sadja in nabavo hrane od lokalnih dobaviteljev. Na področju odpadkov smo ponosni na ločevanje odpadkov, zbiranje kartuš in baterij ter starega papirja in kompostiranje. Uporabljamo čistila brez škodljivih snovi za okolje. Opozarjamo na ugašanje luči in drugih naprav, ko le-te niso v uporabi. Učence spodbujamo, da med miljenjem rok zaprejo pipo. Zaposleni skupaj z učenci skrbimo za urejeno in čisto okolico šole. Na šoli ne gostimo avtomatov za nezdrave jedi in pijače. Gojimo zelenje v notranjih prostorih zavoda  in v naravoslovni učilnici (sadovnjak, visoke grede z zeliščnimi nasadi, robidnice in druge grmovnice).

V okviru izbranih projektov natečaja Planetu Zemlja prijazna šola smo:

  • izvedli tehniški dan,
  • si podarili oblačila, igrače in družabne igre, ki jih ne potrebujemo,
  • izvedli jesensko urejanje naravoslovne učilnice,
  • vzgajali in negovali lončnice, urejali cvetlični vrtiček in posadili drevo,
  • si pripravili zdrav zajtrk,
  • naredili didaktične igre,
  • obeležili svetovni dan Zemlje.

Z izvedbo projekta in vključevanjem vsebin v naše vzgojno-izobraževalno delo smo zelo zadovoljni, saj smo z aktivnostmi osveščali učence in starše.

Vodja: Ksenija Uršej


(vir: prva-os-sg.si)

Oglejte si tudi