Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

Otvoritev fotografske razstave »THANK YOU, VIENNA«

V prisrčni otvoritvi, sta pogovor z razstavljavko popestrila z glasbenim nastopom Aljaž Gaberšek Jelenko in z branjem svojih pesmi Tatjana Strmčnik. Nastija je obiskovalce popeljala po ulicah Dunaja in povedala zgodbo izza vsake fotografije.

Gre za pretežno ulične fotografije in ostalih momentov, ujetih skozi oko fotografinje Nastije Fijolič, diplomirane fotografinje. Skozi svoja dela skuša pritegniti gledalčevo pozornost in s tem tudi opozoriti na preveliko negativno kritiko družbe do sočloveka. Fotografijo in video uporablja kot svoje sredstvo za umetniško izražanje. Skozi lečo ujame drugačnost in jo predstavi kot najpomembnejši del njenih del. Njena osebna izkušnja drugačnosti sovpada s trajno vezanostjo na invalidski voziček. Le ta pa ji omogoča drugačno perspektivo on hodečega človeka. Za Nastijo je fotografija ogledalo dogajanja v svetu. Je bolečina, toplina, ljubezen in alienacija. Edina razlika je v načinu interpretacije. Ena večjih Nastijinih strasti, je prav ulična fotografija, katera je tudi rdeča nit dotične razstave. V razstavi »Thank you, Vienna« lahko vidimo fotografije skozi oči turista, ki se počasi infiltrira v družbo domačinov na Dunaju.

Fotografska dela so bile ustvarjene 2021 med Nastijinim bivanjem na Dunaju, kjer je bila prostovoljka v programu European Solidarity Corps. Razstava je že bila razstavljena, kot zaključno delo samega projekta na Dunaju, oktobra 2021. V Knjižnici K.Meška,  bo možen ogled razstave do 31. 10. 2022.

Oglejte si tudi