Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
0°C
NED.
11°C
-1°C
Oceni objavo

USPOSABLJANJE INVALIDOV ZA AKTIVNO ŽIVLJENJE IN DELO

Zveza delovnih invalidov Slovenije je v tem letu že drugič organizirala usposabljanje za aktivno življenje in delo invalidov za zaposlene in brezposelne invalide. Iz Društva invalidov Slovenj Gradec sta se usposabljanja udeležila Milan Bizjak in Bojan Zdovc, oba člana Aktiv invalidov Šmartno.
Usposabljanje invalidov za aktivno življenje in delo je potekalo 3. in 4. junija v hotelu Radin  Zdravilišča Radenci. Prvi dan je bilo predavanje v dopoldanskem času za vse udeležence usposabljanja med 10. in 12. uro v veliki kongresni dvorani hotela Radin. Vsebina predavanja se je nanašala na teme: Bolečine v križu; Bolezni hrbtenice in Bolečine v vratu in ramenskem obroču. Na vse te teme jim je predavatelj dr. Ladislav Golouh podal razlago, kako ravnati, kako živeti s tem in kako preprečujemo in zdravimo te težave.

V popoldanskem času so se udeleženci usposabljanja razporedili v štiri delavnice, v katerih so jim predavali naslednji predavatelji:

Drago Novak, predsednik ZDIS – Pomen aktiva DI za aktivno življenje v lokalni skupnosti;

Dr. Janez Mekinc – Potrebe invalidov skozi prizmo uveljavljanja človekove pravice do spolnosti;

Spec. Evalda Bizjak – Veščine in delovno vedenje za ohranjanje/krepitev dobre socialne klime v delovnem okolju;

Dr. Helena Jeriček Klanšček – Opolnomočenje invalidov in tehnike za spoprijemanje z vsakdanjimi izzivi.

Udeleženca DI Slovenj Gradec sta prisostvovala v drugi in tretji delavnici.

Drugi dan usposabljanja je bilo ponovno skupno za vse udeležence usposabljanja. Tema predavanja, ki jo je podala prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, pa se je nanašala na Osebnostne motnje in prikaz najučinkovitejših pristopov zdravljenja.

Takšna usposabljanja so za zaposlene in brezposelne invalide zelo koristna in poučna, saj s tem znanjem, ki ga pridobijo na usposabljanju, lahko pomagajo sebi in  marsikateremu invalidu.

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi