Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

32. Vseslovensko srečanje invalidov na Kopah

NIČ O INVALIDI BREZ INVALIDOV - Na tem srečanju je danesj primeren trenutek, da skupaj vsi predstavniki društev damo pobudo za omejitev novih predpisov v Beli knjigi, kajti invalidi ne zahtevamo več, ampak samo toliko, kot imajo drugi, saj brez enakih možnosti ne moremo živeti človeka dostojno življenje. Potrebujemo tudi večjo dostopnost do zdravstvenih storitev, davčnih olajšav, ki niso privilegij invalidov, temveč le priložnost za izenačevanje možnosti s temi, ki trpljenja še niso izkusili.
V soboto, 6. avgusta 2016, so se invalidi iz cele Slovenije udeležili 32. tradicionalnega planinskega dneva invalidov na Kopah. Iz 32 društev je bilo prijavljenih 1986 invalidov, neprijavljenih pa še okrog 500, tako da je bilo skupno število udeležencev okrog 2500. Društvo invalidov Slovenj Gradec, kot organizator tega srečanja je za njih v sodelovanju s Koroškimi društvi invalidov pripravilo kulturni program, v katerem so sodelovali: Ljudske pevke Lastovke, ki so zapele 3 ljudske pesmi in 13 letni Florijan Ladinik, večkratni zmagovalec na igranju diatonične harmonike na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na prireditvi je zaigral tri skladbe: Venček pivski -Toni Sotovšek, Proti jutru – Sirenen polka – Avsenik in Vrh planim – Avsenik. Za zabavni program sta poskrbela ansambel Potepuhi in humorist Tomislav Vrlič. Kot vsako leto je bila tudi letos Sv. maša, katero sta darovala šentiljski župnik Tine Tajnik in mariborski nadškof Alojz Cvikl. Po Sv. maši so se odvijale športno družabne igre, metanje alke in krogov, najboljši trije v posamezni panogi pa so po končanem tekmovanju tako v moški kot ženski konkurenci prejeli pokale. S spominskimi darili, ki so jih izdelale udeleženke delavnice ročnih del iz DI Slovenj Gradec, na čelu z vodjo delavnic ročnih del Marijo Pečolar, so bili obdarjeni tudi letos najstarejši člani in članice iz posameznih društev. V programu sta sodelovala še predstavnika iz Terme Krka, gospa Nataša Novina, vodja ključnih kupcev Term Krka in Janez Kolarič, animator in rekreator v Talasu Strunjan, ki sta na kratko predstavila Terme Krka, izvedla humoristično točko in nagradni kviz. Zmagovalec je bilo Območno Društvo invalidov Zgornje Posotelje – Rogaška Slatina, saj je imelo največ pravilnih odgovorov in tako prejelo  vrednostni bon Terme Krka v višini 400 evrov.

Slavnostni govornik na letošnjem srečanju je bil gospod Benedikt Kopmajer, poslanec stranke Desus v Državnem zboru RS. Ostali govorniki pa so bili: župan Občine Mislinja gospod Bojan Borovnik, svetnik Občinskega sveta MO Slovenj Gradec gospod Niko R. Kolar, podpredsednica Zveze delovnih invalidov Slovenije gospa Zdenka Ornik, predsednica MDDI Celje Dragica Mirnik, Boštjan Paradiž, direktor podjetja Vabo in predsednica DI Slovenj Gradec Stanislava Tamše. 

Na srečanju so se zvrstili številni govorniki: izvajalca in organizatorja srečanja, predstavnika lokalnih skupnosti, podpredsednica ZDIS, slavnostni govornik in predstavnica sodelujočih društev.

Gostitelj Boštjan Paradiž, direktor podjetja VABO d.o.o. je prvi pozdravil udeležence srečanja, jim zaželel dobrodošlico in dejal, da jih je le dobra energija, dobre misli in pozitivne misli že 32-tič pripeljala na vrh Pohorja, na 1380 m Grmovškemu domu na Kopah. To je velika odgovornost, odgovornost za tiste, ki to prireditev organizirajo in tudi za njih, ki izvajajo tako odgovorno delo, da se to druženje na Kopah iz leta v leto v pozitivnem vzdušju prenaša nazaj v njihove kraje in da se že snujejo načrti, da se zopet vidimo čez leto dni. Kot gostitelj gostinskih storitev jim je navedel, kako za njih pripravljajo vsako leto obroke hrane, jih seznanil o novem objektu na Kopah, jih povabil, da si ogledajo Center Kope ter vsem skupaj zaželel en prijeten dan, lepo druženje in srečno vrnitev nazaj v dolino in se jim še zahvalil, da vsa leta obiskujejo Kope vsako leto.

Predsednica DI Slovenj Gradec Stanislava Tamše je prisrčno pozdravila vse udeležence srečanja, tudi vsako društvo posebej, goste, slavnostnega govornika in vse sodelujoče v programu tega srečanja. Dejala je, da jih veseli, da so se na 32. Planinskem dnevu invalidov zbrali v tako velikem številu, saj so s tem pokazali, da radi prihajajo na naše prelepo zeleno Pohorje. Zaželela jim je, da uživajo v programu, ki so ga pripravili samo za njih, se zabavajo, poveselijo ter v druženju s svojimi prijatelji preživijo ta dan kar najlepše. Naša skupna želja pa je, da skupaj preživimo in doživimo lep prijeten poletni planinski dan, da se nenazadnje razgibamo, sklenemo kakšno novo prijateljstvo in predvsem da negujemo že obstoječa. Dan invalidov pa je namenjen tudi izmenjavi mnenj,  izkušenj, pogledov, kritike in graje ter idej. 

Zaželela jim je tudi srečno vrnitev nazaj na njihove domove in da s seboj ponesejo le lepe spomine, če pa je bilo kaj narobe pa naj jim oprostijo in jih na kaj tudi opozorijo.

Zahvalila se je tudi vsem sodelujočim, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi te prireditve: MO Slovenj Gradec, Občini Mislinja, ZDIS, KOO DI za Koroško, organizacijskemu odboru društva, izvajalcu hotela Vabo d.o.o., Terme Krka za predstavitev in program, vsem nastopajočim v kulturnem in zabavnem programu, dr. Ervinu Pečniku, še posebej voditeljici prireditve Janji Širnik, vsem donatorjem in sponzorjem, novinarjem in medijem ter župniku Tinetu Tajnik in nadškofu Alojzu Cvikl za darovanje Sv. maše.

Nagovor je končala s sloganom: »Nič o invalidih brez invalidov« in da se na Kopah ponovno vidijo v naslednjem letu.

Gospod Niko R. Kolar, svetnik Občinskega sveta MO Slovenj Gradec je dejalda mu je bila naložena prijetna dolžnost, da lahko v imenu župana MO Slovenj Gradec, gospoda Andreja Časa, vse prisotne prav prisrčno pozdravi, ker je on upravičeno odsoten, vendar je z mislimi z njimi in jim izreka lepo dobrodošlico in uspešno vsestransko druženje na pobočju Pohorja, Grmovškovem domu, kjer bodo doživeli že 32. Planinski dan invalidov Kope 2016. Ob tej priložnosti pa morajo  poudariti tudi prizadevanja in doprinos organizatorjev letošnjega srečanja, članov Društva invalidov Slovenj Gradec, na čelu z neutrudno in zavzeto predsednico Stanislavo Tamše in se jim v imenu Mestne občine Slovenj Gradec lepo zahvaljujejo. Obenem pa se tudi pridružujejo čestitkam obdarovancem najstarejših članic in članov iz posameznih invalidskih društev, ki s svojo vztrajnostjo in zgledom ohranjajo rdečo nit srečevanj na Pohorju in na tak način veliko prispevajo k uresničevanju medsebojnega prijateljevanja. Vsem prisotnim je še zaželel lep sončen dan, duhovno izpolnitev, športna zadovoljstva, rekreativna travniška potepanja, glasbeno plesne užitke in ob večernih urah varno vrnitev na svoje domove.

 

Župan Občine Mislinja gospod Bojan Borovnik je vse udeležence srečanja in visoke goste v imenu Občine Mislinja lepo pozdravil in jim izrekel dobrodošlico na 32. srečanju invalidov na Kopah. Dejal je, da je tudi vesel, da so se tega srečanja udeležili v tako velikem številu in iskreno čestital organizatorjem, ki ta velika srečanja vsako leto tako dobro pripravijo. Ker je na tem kraju srečanje iz cele Slovenije je vesel in ponosen in si želi, da se takega srečanja udeležujejo tudi v prihodnje, da si izmenjajo dobre izkušnje, spoznajo nove prijatelje, skratka, da se imajo lepo. Pozval   jih je tudi, da si ob tej priložnosti ogledajo njihov dom na Kopah, center Kope. Obenem se je zahvalil direktorju podjetja Vabo, gospodu Boštjanu Paradižu, da tako lepo skrbi za ta center. Udeležencem pa je zaželel, da se polni energije in dobre volje varno vrnejo nazaj domov.

 

Zdenka Ornik, podpredsednica Zveze delovnih invalidov Slovenije je prav tako v imenu ZDIS pozdravila vse člane in članice invalidskih društev delovnih invalidov Slovenije, predsednico društva in vse ostale goste. Dejala je, da jo veseli, da je to eno od največjih srečanj njihovega članstva in da se v tako prijetnem ambientu vsaj en dan pozabi na težave, ki pestijo invalide, ter si naberejo novih moči za vsakdanje življenje. S svojo prisotnostjo skupaj s svojci in prijatelji ste s tem pokazali pripadnost največji nacionalni invalidski organizaciji, ki se trudi za pomoč invalidom. Na tem srečanju ste tudi na svoj način izrazili svojo pripadnost, kar pomeni, trudili se kot družbena moč, ki kaže, da predstavljate le resno partnerstvo v civilnem dialogu, ki ga v državi ni mogoče prezreti. Takšna srečanja in izvajanje posebnih socialnih programov, ki jih izvaja zveza po društvih, so v veliki meri odvisna tudi od sofinanciranja tega. Velika težnja je za spremembo in dopolnitev Zakona o invalidskem preoblikovanju loterije Slovenije. Zelo jih skrbi predstavitev Bele knjige, v kateri se predpisujejo še bolj strožji ukrepi za uveljavljanje pravic invalidov in pogojev za upokojitev. Danes je tukaj primeren čas, da skupaj vsi predstavniki društev damo pobudo za omejitev novih predpisov v Beli knjigi, kajti invalidi ne zahtevamo več, ampak samo toliko, kot imajo drugi, saj brez enakih možnosti ne moremo živeti človeka dostojno življenje. Potrebujemo tudi večjo dostopnost do zdravstvenih storitev, davčnih olajšav, ki niso privilegij invalidov, temveč le priložnost za izenačevanje možnosti s temi, ki trpljenja še niso izkusili.

Govor je zaključila z besedami, da smo danes tukaj zaradi druženja in dobre volje, zato je vsem zaželela veliko sproščenosti, prijetnega počutja in da se naj dan konča z mislijo na ponovno srečanje.

  

Slavnostni govornik gospod Benedikt Kopmajer, poslanec stranke DESUS v Državnem zboru RS je prav tako pozdravil vse udeležencev tega srečanja, ki so prišli iz  cele Slovenije, predstavnike lokalnih skupnosti in ostale goste. Dejal je, da je izredno počaščen, da lahko danes kot poslanec stranke DESUS v državnem zboru stoji tu pred njimi. Zahvalil se je za priložnost, da jim lahko spregovori, vsaj upa, nekaj spodbudnih besed v teh čudnih časih, ko živimo drug mimo drugega, ko smo vse bolj nestrpni in zaprti za drugačnost, ko ne vidimo človeka in njegovih dobrih lastnosti, vidimo pa pomanjkljivosti in hibe, ki se mnogi med nami niti ne zavedajo, kako dragocen prispevek za našo družbo predstavljajo invalidi.

 

Društvu invalidov Slovenj Gradec, ki že 32 zaporednih let organizira to srečanje pa je izrekel vso spoštovanje za trud, vztrajnost in vse dobro delo, ki ga opravljajo vsa ta leta svojega delovanja. Za vso to srčnost in tudi za organizacijo tega čudovitega dogodka, si zaslužijo naš poklon in seveda tudi aplavz. Še posebej je to predsednica Stanislava Tamše kot gonilna sila s svojim odborom. Prisrčno se ji zahvali in jo povabi, da prejme od njega za to organizacijo en šopek.

 

Citat slavnostnega govornika gospoda Benedikta Kopmajer, poslanca stranke DESUS v Državnem zboru Republike Slovenije

 

Spoštovane članice in člani invalidskih organizacij!

Vaša iskrenost, srčnost, toplina, pripravljenost pomagati drug drugemu in videti in slišati, so pokazatelji, da v naši družbi še spoštujemo temeljne človekove vrednote. S svojo držo izkazujete medčloveško strpnost in solidarnost, vrline, ki jih naša družba na tem planetu tako nujno potrebuje. Vaša vztrajnost pri premagovanju ovir v vsakdanjem življenjskem okolju nas opogumlja in obvezuje, da moramo storiti mnogo in še veliko več za naše enakovredno in lažje vključevanje v socialno okolje, za izenačevanje možnosti na vseh področjih in s tem posledično izboljšanje kvalitete vašega življenja.

V Sloveniji vas je približno 170 tisoč, po svetu pa kar 650 milijonov, kar pomeni, da ste invalidi največja manjšina na svetu. Zato je pomembno, da je vaš glas slišan. Ste pomemben gradnik te družbe, bogatite jo in zato je izrednega pomena, da ste obravnavani enakopravno. V končni fazi, če bi vsi slovenski invalidi volili eno stranko, bi ta dejansko zmagala na naslednjih volitvah, toliko vas je.

Če upoštevamo razvoj znanosti in medicine ter posledično podaljševanje pričakovane življenjske dobe lahko rečemo, da se bo število invalidnih oseb še povečevalo, kar pomeni, da moramo invalidom posvetiti še večjo skrb in pozornost, kot smo do sedaj. V Sloveniji obstaja veliko število invalidskih organizacij, imamo številna učinkovita invalidska podjetja in ogromno prostovoljcev, ki se razdajajo za skupno dobro. In tudi mi v stranki se že dobrih 25 let zavzemamo za polno učinkovito sodelovanje in vključenost invalidov v družbo, kar nam poleg družbene odgovornosti narekuje tudi Konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov, ki jo je Slovenija med prvimi ratificirala leta 2008 med predsedovanjem Svetu Evropske unije in s tem pokazala pot ostalim državam Evropske unije. Na to smo lahko ponosni, da je skrb za invalide v tej državi na eni najvišji ravni v Evropi in po svetu. Seveda pa smo lahko še boljši. Verjetno se strinjate z mano, da Slovenija s svojo zakonodajo dobro ščiti pravice invalidnih oseb, da pa so izboljšave vedno potrebne. Moramo biti še boljši, socialno čuteči, zato v naši stranki vztrajamo, da v najkrajšem možnem času sprejmemo Zakon o osebni asistenci. Zakon je nujno potreben in preveč vode je že steklo, medtem, ko se je politika zgolj pogovarjala, iskala finančna sredstva, tako da  invalidi še danes nimate urejene osebne asistence. Temu je treba narediti konec in  v kolikor resorno ministrstvo dr. Anja Kopač Mrak zakona letos v jeseni ne bo predložila vladi, vam danes na tem mestu obljubim, da bomo to v jeseni storili mi, poslanci in poslanke Desus-a.

Druga pereča tema, ki smo jo zapisali tudi v koalicijsko pogodbo je Zakon o dolgotrajni oskrbi. To je še en zakon, ki ga zaradi dolgo žive družbe nujno potrebujemo. Rečeno je celo bilo, da bo osebna asistenca invalidov del zakona o dolgotrajni oskrbi. A ker sem realen, vam moram povedati, da se zaradi pomanjkanja finančnih sredstev in žongliranje s pristojnimi ministrstvi za sociale, zdravje in finance, sprejetje zakona še vedno bolj odmika pa čeprav se o njem pogovarjamo že več kot 10 let. Hkrati moram poudariti, da v Desus-u že dolgo opozarjamo, da je treba osebno asistenco invalidov izvzeti iz Zakona o dolgotrajni oskrbi, saj menimo, da invalidi možnost urejene osebne asistence potrebujete že danes, ne pa da se čaka na sprejem zakona, ki ga verjetno še kakšno leto ali dve ne bo. Koalicija dela, mi pa kot vzorni člen vlade opozarjamo na nujne spremembe, a žal, gre vse malo prepočasi. Strinjamo se, da je treba imeti uravnotežene javne finance, a na prvem mestu morajo biti ljudje in njihove pravice. Vem, da se sliši to prepotentno, a verjemite mi, da so bila pogajanja s finančnim ministrom res težka in na koncu smo uspeli ustaviti padanje pokojnin. Kar pa je najbolj pomembno, po dolgih letih, kot ste sami občutili, so se pokojnine malenkostno pričele usklajevati. Seveda še moram omeniti naše predloge, ki se bodo pojavili v Državnem zboru, popraviti moramo Zakon o spremembah, kar se tiče davčnih blagajn in sicer na način, da izvzamemo iz njega vsa tista društva, ki nimajo visokega prometa, med njimi ste tudi vi. Naše prioritete ostajajo enake, poleg že naštetega bomo trdno delali, da se čim prej in bolje sprejme Zakon o demografskem rezervnem skladu, Zakon o socialnem varstvu, Zakon o socialno varstvenih prejemkih, Zakon o prepovedi diskriminacije, Zakon o preprečevanju nasilja v družini in tako naprej. Skratka, dela v zadnjem delu našega mandata je še dovolj.

Zaključil bi z mislijo, ki pravi »Ena od velikih skrivnosti življenja je, da je zares vredno le tisto, kar naredimo za druge«. Zato, dragi prijatelji, naj bo to spodbuda vam, pokličite me, pocukajte me za rokav, po svojih najboljših močeh se bom potrudil in vam priskočil na pomoč pri uresničevanju vaših oziroma naših skupnih ciljev pri premagovanju ovir in odpiranju novih poglavjih vašega življenja in dela. Zahvaljujem se za vašo pozornost, želim vam lep dan tu na čudovitih Kopah in obilo dobre volje, ki je vi vsekakor premorete. Hvala in vse dobro vam želim.

Konec citata!

Na govorni oder je pristopila še gospa Dragica Mirnik, predsednica MDDI Celje in predsednica KOO DI Celjske regije, ki je v imenu koordinacije prisrčno pozdravila vse udeležence tega srečanja. V svojem imenu in v imenu njihovih društev pa se je lepo zahvalila gospe Stanki za tako čudovito organizacijo takšnega druženja. Še posebej je poudarila, kar vemo vsi, da tako srečanje pripraviti ni mačji kašelj. Organizacija in pripravljenost je velikega pomena. Velikega pomena pa je tudi srečanje in druženje s sebi enakimi. Zaželela je vsem lep dan, da se prijetno družijo med seboj, da spoznajo nove prijatelje in nove ljudi, čez eno leto pa zopet nasvidenje tukaj. Stanki pa je v zahvalo izročila eno sliko.

 

Stanislava Tamše,
predsednica DI Slovenj Gradec

Oglejte si tudi