Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
2°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Radioamaterstvo: Tomaž Kašnik šesti na svetu

Na enem največjih tekmovanj na svetu WW WPX 2014, ki ga prireja ameriško združenje radioamaterjev, je Tomaž Kašnik – S57PKT dosegel svoj največji uspeh in prav tako tudi enega večjih uspehov v klubu, in sicer 1. mesto v Sloveniji, 3. mesto v Evropi in 6. mesto na svetu. Na Graški gori je vzpostavil 881 zvez z radioamaterji s celega sveta.

»Tekmovanje, ki je trajalo 48 ur z obveznim počitkom 8 ur med samim tekmovanjem, je potekalo v mesecu marcu 2014. Lokacijo sem si izbral pri prijatelju na Graški gori (cca 720 m nadmorske višine). Logistika postavitve anten je bila zelo naporna, kajti delal sem s tremi antenami. Z dvema za 90 stopinj zamaknjenima OBLONG antenama, ki sta bili obešeni 10 m nad zemljo, dolžine 21 m, postavljeni v pravokotnik, sem pokril vzhod−zahod in sever–jug, obenem pa sem imel montirano tudi 3 el. BEAM anteno, ki sem jo lahko rotiral za 360 stopinj. Testiranje antenskih sistemov sem izvajal en teden pred tekmovanjem, kajti nisem hotel, da me na dan tekmovanja kaj preseneti oziroma v žargonu − kaj straši. Delal sem s postajo Kenwood TS-480 izhodne moči 100 W, v rezervi pa sem imel tudi kompleten sistem postaje, zaradi varnosti, če se med tekmovanjem kaj zgodi, kajti oprema ni prav nova.

Vzpostavil sem 881 zvez. Ironija vsega tekmovanja je, da so, kljub obvezni pavzi, 4 ure pred koncem tekmovanja začeli telo, možgani štrajkati. V glavnem, nisem mogel več delati zaradi totalne možganske blokade in krčev, ki sem jih začel dobivati v hrbtnem predelu.

Vsekakor pa je ostal izziv za naslednje leto, da rezultat izboljšam, kajti po analizi, če bi naredil dodatnih 30 oz. 40 zvez, bi se povzpel na 1. mesto v Evropi in 3. mesto na svetu. Sedaj tudi vem, kako se pripraviti na takšno dolgo tekmovanje, kar se tiče počivanja pred in med samim tekmovanjem.

Predvsem sem vesel tega rezultata, kajti dokazali smo, da se lahko kljub pomanjkanju finančnih sredstev (skromna oprema, žične antene smo naredili sami) z vztrajnostjo naredi dober rezultat. Verjemite pa, da moja kompletna postavitev s postajo vred cenovno ne dosega vrednosti samih konektorjev in kakega metra kabla pri nekaterih amaterjih,« je povedal Tomaž Kašnik.

 

Ajda Prislan

 

Oglejte si tudi