Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Ljudske pevke Lastovke iz Društva invalidov Slovenj Gradec sodelovale na 16. reviji pevskih zborov Društev invalidov Zveze delovnih invalidov Slovenije

Častni pokrovitelj 16. Revije pevskih zborov Zveze delovnih invalidov Slovenije je bil gospod Borut Pahor, predsednik RS.
Zveza delovnih invalidov Slovenije je 17. maja 2014 v sodelovanju z Medobčinskim Društvom invalidov občine Žalec organizirala 16. Revijo pevskih zborov društev invalidov Zveze delovnih invalidov Slovenije, katera je potekala v telovadnici I. Osnovne šole v Žalcu.

 

 Z Revijo pevskih zborov ZDIS kaže zveza širši javnosti možnosti uveljavljanja invalidov, da izkoristijo svoje ustvarjalne, umetniške in intelektualne potenciale, ne le za lastno korist, temveč tudi za obogatitev svoje skupnosti.

 

Častni pokrovitelj 16. Revije pevskih zborov ZDIS je bil gospod Borut Pahor, predsednik RS. Pozdravne nagovore so imeli: Janez Meglič, predsednik MDI Žalec; Janko Kos, župan Občine Žalec in Drago Novak, predsednik ZDIS.

 

Na reviji je nastopalo 19 pevskih zborov iz 19 Društev invalidov Zveze delovnih invalidov Slovenije. Iz Društva invalidov Slovenj Gradec so na reviji nastopile Ljudske pevke Lastovke, ki so zapele dve pesmi, eno ljudsko »Dekle je zajemalo z vedrom vodo" in »Upokojenska« (napev Sladka mala Marijana). S svojim nastopom so med občinstvom požele zelo velik aplavz. Iz ostalih koroških društev pa so sodelovali na reviji še pevski zbori iz DI Dravograd, MDI Drava Radlje ob Dravi in DI Muta.

 

Po končanih nastopih posameznih pevskih zborov so vsi pevski zbori zapeli še tri skupne pesmi avtorjev:

Valentin Orožen, dr. Gustav Ipavec: Kje so moje rožice

Priredba Matjaž Kač, koroška ljudska in

Priredba Matjaž Kač, Od Celja do Žalca

Dirigirala jim je Vesna Turičnik Popovki iz MDI Žalec

 

Na koncu je bila za vse nastopajoče zbore in udeležence revije pogostitev z domačim pecivom, katerega so napekle članice iz MDI Žalec.

 

Kulturnega dogodka, ki je namenjen tudi spoznavanju, druženju pa tudi osveščanju javnosti o sposobnostih invalidov, se je udeležilo tudi 50 članov iz Društva invalidov Slovenj Gradec.

 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi