Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

DELNI ZBOR ČLANOV DI SLOVENJ GRADEC - AKTIVA INVALIDOV MISLINJA

Na delnem zboru članov Aktiva invalidov Mislinja so na predlog Izvršnega odbora aktiva potrdili za novega podpredsednika aktiva Jureta Tasiča, ki je bil potrjen tudi za delegata za zbor DI Slovenj Gradec, za novega člana Izvršnega odbora pa so potrdili Alojza Tretjaka. To imenovanje je bilo potrebno zaradi odstopa Vere Ramšak iz funkcije dosedanje članice Izvršnega odbora in podpredsednice aktiva. V Aktiv pa so se včlanili tudi štirje novi člani.
V Aktivu invalidov Mislinja (AI Mislinja) so v soboto, 6. februarja, izvedli delni zbor članov, katerega se je udeležilo več kot polovica članov aktiva.

Poleg rednih članov se je zbora udeležilo tudi nekaj predstavnikov iz ostalih aktivov Društva invalidov Slovenj Gradec – Tone Garb, predsednik AI Stari trg, Rudi Horvat, predsednik AI Šmartno pri Slovenj Gradcu,  Anica Pačnik, predsednica AI Podgorje in Jože Rajšter, predsednik AI Slovenj Gradec. Iz Društva invalidov Slovenj Gradec sta se zbora udeležili še predsednica društva Stanislava Tamše in Kac Oder Olga. Od ostalih gostov pa pa sta se zbora udeležila tudi župan Občine Mislinja Bojan Borovnik in tajnica Silva Sovič.

Otvoritev zbora in pozdravni nagovor je imel predsednik AI Mislinja Ivan Mencinger, nato pa je sledila kulturna točka, v kateri sta zaigrali in zapeli Petra Čeru in Veronika Pavlič.

Po izvolitvi delovnega predsedstva, zapisnikarja in verifikacijske komisije so se podala poročila o delu aktiva za leto 2015, blagajniško poročilo, poročilo predsednice društva, predsednika Športne komisije in poročilo verifikacijske komisije. Vsa poročila so bila brez razprav soglasno sprejeta. Podan in sprejet pa je bil tudi program dela aktiva za leto 2016.

Najprej je bilo podano poročilo o delu aktiva za leto 2015, katerega je podal predsednik aktiva Ivan Mencinger. Zboru je poročal o vseh njihovih aktivnostih, katere so organizirali v aktivu in še o aktivnostih društva, v katerih so sodelovali tudi člani AI Mislinja in da so program, ki je bil sprejet na zboru za leto 2015, v celoti realizirali. Predvsem pa je poudaril to, da so kot prostovoljci v celem letu opravili za delovanje in programe 718  prostovoljnih ur, prevozili 1472 km, v programe, ki so bilo v celoti realizirani pa je bilo vključenih 424 invalidov.

Letno poročilo Društva invalidov Slovenj Gradec je podala predsednica društva Stanislava Tamše, dejala je, da društvo izvaja 8 posebnih socialni programov na državni ravni in jih je tudi navedla. Prav tako je navedla vse realizirane programe, ki so bili sprejeti na zboru društva za leto 2015. Poudarila je predvsem prostovoljstvo, saj so prostovoljci na nivoju društva v letu 2015 opravili skupaj 11201 prostovoljnih ur, prevozili 10740 km in da je bilo v vse programe vključenih 6811 invalidov iz društva in še 1955 zunanjih udeležencev iz drugih društev invalidov. Sledilo je še finančno poročilo za leto 2015, katero izkazuje minimalni presežek prihodkov nad odhodki. Za pomoč, podporo in sodelovanje se je zahvalila ZDIS, MO Slovenj Gradec, Občini Mislinja in vsem donatorjem ter sponzorjem za finančno podporo.

Ko je zaključila s poročilom je še na kratko udeležence zbora seznanila o sprejetem Zakonu o davčnem potrjevanju računov, ki ga je sprejela Vlada RS in dejala, da predstavlja ta zakon za društvo in aktive največje težave, saj je dejavnost društva organizirana tudi na manjših teritorialnih območjih v obliki aktivov, z namenom razreševanja konkretnih problemov invalidov na tem območju. In ker ima društvo 69 poverjenikov, kateri obiskujejo člane vsak na svojem območju, bi za izdajo računov potrebovali kar 69 digitalnih blagajn, kar pa predstavlja za društvo prevelik strošek, za poverjenike – prostovoljce pa delo še bolj zahtevno. Apelirala je na župana Občine Mislinja, da o teh težavah, ki se ne nanašajo ne samo na to društvo, prenese ta problem naprej do čim več poslancev in da se ta zakon popravi v korist društev, saj že itak opravljajo prostovoljci vso delo v korist države. S takšnim predlogom so je strinjal tudi zbor aktiva, prav tako pa tudi župan Občine Mislinja in obljubil, da bo ta problem posredoval naprej na pristojne organe.

Za poročilom predsednice je sledilo Športno poročilo Društva invalidov Slovenj Gradec, katerega je podal predsednik Športne komisije Tone Garb. Dejal je, da sodelujejo športniki v desetih športnih panogah, da je bilo v programe športa in rekreacije vključenih skupno 344 članov, od teh samo v tekmovalnem športu po koledarju ZDIS in ZŠIS POK 168 invalidov. Nanizal je uspehe in uvrstitve posameznikov in ekip na teh tekmovanjih, prav tako tudi dosežke in uvrstitve na društvenih, regijskih in prijateljskih tekmovanjih. Na koncu poročila je še podelil kot podpredsednik Športne zveze Slovenj Gradec pisno priznanje Vivod Simonu za športne uspehe v panogi smučanja za leto 2015.

Po poročilo verifikacijske komisije, ki je ugotovila, da je zbor sklepčen, so bila vsa poročila za leto 2015 dan dana v razpravo in potrditev. Ker razprave ni bilo je zbor vsa poročila soglasno potrdil.

Po končanih in sprejetih poročilih je predsednik aktiva Ivan Mencinger podal še program dela za leto 2016, katera je zbor prav tako soglasno potrdil.

V naslednji točki dnevnega reda je bila podana obrazložitev izstopa od funkcij podpredsednice AI Mislinja, članice Izvršnega odbora aktiva in delegatke za zbor DI Slovenj Gradec za Vero Ramšak, zato so se za te funkcije morali imenovati nadomestni člani. Za člana izvršnega odbora aktiva je bil predlagan in potrjen Alojz Tretjak, za podpredsednika AI Mislinja Jure Tasič in za delegata za zbor DI Slovenj Gradec prav tako Jure Tasič.

Pred zaključkom zbora so lepe želje in čestitke za uspešno delo aktiva izrekli tudi predstavniki aktivov in župan Občine Mislinja Bojan Borovnik, ki je še zagotovil, da bo občina kljub finančni krizi sofinancirala še naprej za socialne programe in program športa v enaki višini, kot v lanskem letu.


Stanislava Tamše

Oglejte si tudi