Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

5. RAZSTAVA ROČNIH IN UMETNIŠKIH DEL DRUŠTEV INVALIDOV SLOVENIJE

V okviru občinskega praznika MO Slovenj Gradec je bila v organizaciji Društva invalidov Slovenj Gradec in pod pokroviteljstvom MO Slovenj Gradec v petek, 19. 9. 2014, v Mladinskem kulturnem centru v Slovenj Gradcu odprta 5. Razstava ročnih in umetniških del Društev invalidov – članic Zveze delovnih invalidov Slovenije.
Na razstavi je letos od skupaj 15-ih sodelujočih društev razstavljalo 158 invalidov, na vpogled pa je 947 izdelkov. To je veliko manj kot pretekla leta, pa vendarle še vedno veliko.

 

Predsednica Društva invalidov Slovenj Gradec Stanislava Tamše je dejala, da je bila v preteklosti ta razstava štiri leta stalna spremljevalka razstave Domače in umetnostne obrti, vendar te razstave letos ni bilo. Prav tako tudi Zveza delovnih invalidov Slovenije zaradi pomanjkanje finančnih sredstev ne sodeluje več pri organizaciji te razstave, zato se je še posebej zahvalila v imenu društva in vseh razstavljavk in razstavljavcev MO Slovenj Gradec in županu  gospodu Andreju Času, da se pokroviteljstvo še nadaljuje. Za sodelovanje se je zahvalila sodelovali pri organizacijskemu odboru društva, posebej pa še aranžerkama Ani Mariji Juvan in Katarini Žagar, ki sta opravili veliko zahtevnega dela, da je razstava pripravljena za ogled.

 

Predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije gospod Drago Novak je ob tem slovesnem dogodku, ki na poseben način prikazuje ustvarjalne sposobnosti invalidov, najprej v imenu največje invalidske organizacije – ZDIS, vse skupaj lepo pozdravil. Dejal je, da ima vsak izdelek, vsaka izmed slik, ki so na vpogled, lastno zgodovino, tako rekoč zgodbo, s katero učinkuje na opazovalca. Ta učinek pa v nas prebuja, poglablja in poudarja doživetje, ki nam ga posreduje njen ustvarjalec. Medtem ko podoživljamo to zgodbo, se izpopolnjujemo in bogatimo, seveda v skladu s svojimi hotenji in zmožnostmi.

 

Obiskovalcem je zaželel spontano prepustitev najrazličnejšim motivom in sporočilom naših invalidov, ki znajo s svojimi izdelki izraziti veliko več, kot marsikdo s poplavo besed. Zahvalil se je tudi prostovoljcem iz Društva invalidov Slovenj Gradec za njihov trud in vloženo delo v pripravo razstave. Na koncu nagovora je še izrazil priznanje vsem društvom invalidov in njihovim članom, katerih ročna in umetniška dela so razstavljena, saj so s tem na najboljši možni način poudarili svojo vidnost in potrdili svojo aktivno družbeno pripadnost.

 

V slavnostnem nagovoru je župan MO Slovenj Gradec gospod Andrej Čas dejal, da so po petih letih Razstave ročnih in umetniških del invalidov ZDIS že dobri znanci, da so razstave postale že pričakovana rutina in vendar so še vedno ponosni, da so prepoznali naše mesto in občino kot tisto okolje, ki je ne samo naklonjeno ustvarjalnosti in umetnosti, in da je trdna zaveza občine tudi naklonjenost in prijaznost do invalidov. Zato ni naključje, da je sodelovanje MO Slovenj Gradec in Društvom invalidov Slovenj Gradec in Mislinjske doline, kot tudi z Zvezo delovnih invalidov Slovenije, odlično že vrsto let.

 

Kot župan je prepričan, da bo tako tudi ostalo. Ne samo to, zaveda se, da je marsikaj možno še izboljšati, saj so kot družba in lokalna skupnost dolžni poskrbeti za dobro in nemoteno življenje in družbeno integracijo delovnih invalidov in invalidov nasploh. To so dolžni storiti za ljudi, ki so v času aktivnega dela, opravljanja svojih poklicev, zaradi različnih okoliščin na svojem delovnem mestu pustili del svojega zdravja ali telesnih sposobnosti. In tako morda v času največje ustvarjalnosti in življenjske energije morali zapustiti poklicno kariero in prevzeti drugo življenjsko vlogo.

 

Dejal je še, da je človek posebno bitje, da ustvarjalnosti ni mogoče ustaviti in da se hitro izrazi drugje, na drug način. Najlepši in najprepričljivejši dokaz temu je ravno Razstava ročnih in umetniških del, ki je danes postavljena na ogled. Dela pa, ki so nastala izpod rok ustvarjalcev in ustvarjalk, pa so hkrati navdih za vse, ki pogosto ne znajo pustiti domišljiji prosto pot. Ti izdelki invalidov imajo tudi širši pomen. Kulturni pomen za mestno občino in tudi za Slovence nasploh, saj se s tem ohranja kulturna tradicija, stare obrti in veščin naših babic in dedkov.

 

Nato se je še zahvalil za njihovo sodelovanje in jim zaželel še mnogo ustvarjalnega navdih tudi še v prihodnje. Prav tako se je zahvalil še organizatorjem in vsem tistim, ki so kakorkoli pomagali pri tej čudoviti razstavi.

 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi