Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

19. svetovne športne igre transplantiranih

Boris Pušnik, vodja slovenske ekipe, osvojil na svetovnih igrah transplantiranih v Durbanu v Južni Afriki v namiznem tenisu dvojice bronasto medaljo in deveto mesto posamezno.
Slovenska reprezentanca transplantiranih bolnikov – devet športnikov, ki se od leta 2000 redno udeležuje svetovnih športnih iger, se je med 20. 7. in 4. 8. 2013 udeležila 19. svetovnih iger transplantiranih v Durbanu v Južni Afriki. Z reprezentanco sta odpotovala tudi dva športnika s Koroške, Boris Pušnik – vodja slovenske ekipe iz Slovenj Gradca in Bojan Černjak iz Mežice.

 

Iz 48 držav je na igre prišlo 1800 športnikov in 1000 spremljevalcev. Tekom celega tedna pa je tekmovanje v potekalo v 13 športnih disciplinah.

 

Glavni namen prirejanja iger je širši javnosti pokazati dobrobiti, ki jih človeku z odpovedjo organa prinese uspešna presaditev organa, saj lahko s presajenim organom zaživi običajno življenje in se tudi ukvarja s športom. Z igrami želijo prav tako povečati ozaveščenost javnosti o tej zelo učinkoviti veji medicine in posledično vplivati na to, da se bo več ljudi odločilo za darovanje organov, kar poveča število transplantacij. Pri Svetovni športni federaciji transplantiranih navajajo, da so pri tem uspešni, saj se je v državah, kjer so v preteklosti organizirali igre, delež darovanja organov povečal za 30 odstotkov ali celo več.

 

Vodja slovenske ekipe Boris Pušnik pa je še dejal, da je namen iger tudi druženje udeležencev iz različnih držav. Nekateri udeleženci se srečujejo že leta in ob dobri volji izmenjujejo tudi izkušnje o življenju s presajenim organom, zdravilih, ki jih morajo jemati, zdravstveni oskrbi, ki so je deležni v njihovih matičnih državah, in mnogih drugih rečeh.

 

Na igrah v Durbanu je bila slovenska ekipa zelo uspešna. Za Slovenijo je osvojila kar 4 medalje. Zlato medaljo v petanki je osvojila Zdravka Žićič, bronasto v bowlingu posamezno Joško Šimic, bronasto v bowlingu posamezno pa zopet Zdravka Žižič. Dva Korošca, Boris Pušnik in Joško Šimic, pa sta osvojila bronasto medaljo v namiznem tenisu dvojice. Posamezno v namiznem tenisu pa se je Boris Pušnik uvrstil na 9. mesto.

 

Iskrene čestitke vsem slovenskim športnikom, še posebej pa našemu domačinu, Borisu Pušniku iz Slovenj Gradca.

 

Stanislava Tamše

Oglejte si tudi