Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Slovenj Gradec – kraj s čistim zrakom?

Slovenjgradčani in okoličani, kakšen se vam zdi zrak pri nas in še posebej v strnjenih naseljih v teh dneh, ob večerih in ko je zračni tlak nizek ? Ali je zračenje spalnic pred spanjem in sušenje perila na svežem zraku pozimi tudi pri vas postalo že skoraj znanstvena fantastika ? Vaši odgovori so najbrž različni, odvisno na katerem koncu živite.

Vabimo vas k razmisleku o tej temi in podajmo predloge za izboljšanje stanja:

- Prvi korak je lahko ta, da se zavemo kakšno škodo nam povzroča onesnažen zrak in kakšne koristi bomo imeli mi, naši otroci in vnuki od bolj zdravega okolja.

- Naslednji pa je seveda, da se zavemo, da zraka ne onesnažuje le industrija in da na srečo prav mi lahko veliko storimo za izboljšanje.

- Ugotovimo, kako bi lahko ogrevali svoja stanovanja, poslovne prostore in vodo na čim bolj čist način ter v katerih primerih se lahko odpravimo od doma peš ali s kolesom in tako kar mimogrede poskrbimo tudi za rekreacijo in obenem zmanjšamo stroške za bencin.

- Če uporabljamo trda goriva, je zagotovo pomembno, da se odločimo, da ne bomo (več) sežigali nobenih umetnih materialov oz. odpadkov. Ti so resda poceni in hitro zagorijo, a skoraj v trenutku zasmradijo in onesnažijo okolico, namesto z denarjem pa bomo takšno ogrevanje plačevali z najdragocenejšim kar imamo -zdravjem. Poleg tega tako ogrevanje v resnici sploh ni tako poceni, kot se zdi, saj plastika in podobni materiali neprimerno hitreje umažejo in zamašijo ogrevalna naprave in dimnike ter tako povečajo stroške vzdrževanja.

- In ne nazadnje znebimo se pogoste miselnosti: Sam lahko naredim tako malo. Pogovarjajmo se o tem s prijatelji, sosedi, sodelavci, nadrejenimi v naših službah in (lokalnimi) politiki. Najbrž bomo presenečeni kako veliko lahko naredimo vsak zase in vsi skupaj.

Najbrž se mnogi spominjamo, kako blaženo smo kot otroci ob sobotah zaspali med sveže oprano po naravi dišečo posteljnino. Z nekaj spremembami si lahko podobne čarobne trenutke in trdnejše zdravje znova pridobimo in obenem poskrbimo tudi za naravo in za bolj zdravo zemljo na naših vrtovih.

 

Ekološko društvo Slovenj Gradec, Sonja Duraj

Oglejte si tudi