Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

Slavnostni prevzem nove avtocisterne PGD Golavabuka

Nedelja, 23. avgusta, je bila za naše društvo velik dan, saj smo pripravili uradni prevzem novega gasilskega vozila – avtocisterne 16/70. Prireditev je potekala na letališču v Mislinjski Dobravi. Člani PGD Golavabuka smo se že v začetku leta 2013 pričeli pogovarjati ali bomo sposobni nabaviti novo avtocisterno, saj je bilo staro gasilsko vozilo s cisterno 16/70 Mercedes benz, iz leta 1975. Zaradi dotrajanost vozila, ki zaradi tega tudi ni bilo več popolnoma varno za vožnjo v naših hribovitih predelih, smo se odločili za nabavo nove avto cisterne. Nekaj finančnih sredstev smo prihranili tekom zadnjih let, nekaj smo jih dobili s strani MO Slovenj Gradec. Občinsko poveljstvo je že leta 2012 pripravilo seznam nabav novih gasilskih vozil po društvih od 2012 do 2020. Tako smo bili leta 2014/2015 na vrsti, da dobimo s strani Mestne občine Slovenj Gradec 100.000,00 EUR. Na seji mestne občine Slovenj Gradec so župan in vsi svetniki potrdili predlog nabave nove avtocisterne za naše društvo in tako smo polovico tega zneska dobili leta 2014, ostalo pa letošnje leto. Ostali manjkajoči znesek pa smo zbrali s pomočjo naših krajanov in donatorjev.
Sredi leta 2014 smo se s podjetjem Vabo, lastniki letališča v Mislinjski Dobravi in člani Koroškega aerokluba Slovenj Gradec, dogovorili, da pripravimo uradni prevzem novega vozila meseca avgusta na letališču. Naše društvo je pripravilo uradni del, veselico z Modrijani pa je prevzelo podjetje Vabo. Našemu vabilu so se odzvala vsa društva iz Gasilske zveze Mislinjske doline, PGD Muta in PGD Šoštanj, predsednik in poveljnik GZ Mislinjske doline Jože Kašnik in Branko Smrtnik, župan MO Andrej Čas, nekaj svetnikov MO, poveljnik srednjega sektorja Uroš Sušec, nadžupnik Franc Linasi in seveda botri našega gasilskega vozila. Po gasilski himni in pesmi »Slovenec sem«, ki ju je zapel Moški pevski zbor Šmartno, sta pozdravne besede zbranim namenila predsednik PGD Golavabuka Ivan Žužel ter namestnik regijskega poveljnika in poveljnik GZ Mislinjske doline Branko Smrtnik. Glavni govornik pa je bil župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas.

Verski obred je izvedel nadžupnik Franc Linasi, ki je krstil novo gasilsko vozilo, kakor tudi vse voznike vozila  in zaželel srečno vožnjo. Ključe vozila je župan MO Slovenj Gradec Andrej Čas predal predsedniku društva Ivanu Žužlu, ki je ključe  v uporabo predal poveljniku društva Tomažu Kresniku. Nazadnje je ključe prevzel Danilo Knap, ki se je v imenu vseh voznikov zavezal, da bodo z vozilom ravnali kot dobri gospodarji in da bodo z vozilom na razpolago tako v intervencijske namene kot tudi v pomoč pri prevozu pitne vode. Seveda je bilo potrebno vozilo krstiti tudi s penečim vinom. Po opravljenem prevzemu je sledila podelitev zahval vsem botrom vozila.

Na prireditvi so bila podeljena tudi odlikovanja Gasilske zveze Slovenije, ki so jih prejeli naši člani za posebne uspehe tako na operativnem kot tudi na organizacijskem področju in sicer je prejel odlikovanje II. stopnje Jožek Krivec, odlikovanje I. stopnje Ivanka Hribernik in Marijan Klemenc, plamenico II. stopnje Danilo Knap, plamenico I. stopnje Silvo Prajndl, Albert Kotnik in Edvard Štaleker ter odlikovanje za posebne zasluge Irena Kotnik.

Konec prireditve so s pesmimi popestrile naše ljudske pevke Bršljanke, seveda ob spremljavi harmonike svojega Bršljana.

 

Po končanem uradnem delu se je začela veselica s težko pričakovanimi Modrijani, ki so resnično znali tako z glasbo kot s pesmijo pripraviti ljudi, da so vsaj za nekaj časa pozabili na vse tegobe in so se poveselili skupaj z nami.

 

Naj se člani PGD Golavabuka nazadnje še enkrat res najiskreneje zahvalimo vsem krajanom in donatorjem za vsa podarjena finančna sredstva, ki so nam pripomogla k nabavi novega gasilskega vozila. Gasilci pa se zavezujemo, da bomo z novo pridobitvijo poskrbeli za večjo varnost ljudi in premoženja, saj bomo v primeru požarov v manj oz. težje dostopnih krajih,  lahko s tem vozilom poskrbeli, da bo na kraju zadostna količina požarne vode.

Oglejte si tudi