Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Slovenj Gradec
DANES
19°C
10°C
JUTRI
20°C
8°C
Oceni objavo

Spoznavanje ljudskega rokodelskega izročila med najmlajšimi

Podjetniški center Slovenj Gradec kot Rokodelski center Koroške že 15 let skrbi za ohranjanje in razvoj rokodelskih dejavnosti na Koroškem. Zelo pomemben del tega je tudi prenos teh znanj, veščin in spretnosti na mlade. Zavedamo se namreč, da je potrebno rokodelska znanja ne le ohranjati, temveč tudi razvijati in prenašati na vse generacije, še zlasti na mlade ter tudi tako dvigati zavedanje o pomenu rokodelstva kot dela kulturne identitete.

Program SPOZNAVAMO ROKODELSTVO smo z namenom, da bi že med najmlajšimi vzbudili zanimanje za spoznavanje rokodelskih obrti, razvili in prvič izvedli v letu 2012. V tem zaokroženem sklopu prenosa rokodelskih znanj na mlado generacijo sodelujejo otroci, njihovi starši in stari starši, vzgojiteljice v vrtcih, koroški rokodelci ter zaposleni v Podjetniškem centru Slovenj Gradec. Letos je tako že tretjič potekalo naše sodelovanje z VVZ Slovenj Gradec (vključene enote Maistrova, Šmartno, Pameče in Podgorje ter bolnišnični oddelek), v okviru katerega je več kot 200 otrok v starosti od 3 do 6 let spoznavalo tradicionalne koroške rokodelske obrti, materiale (gradiva) in izdelke iz lesa, filca, testa, niti, ličja, gline, ... ter pridobivalo in razvijalo prve rokodelske veščine, znanja  in spretnosti.

Ob zaključku programa, ki je potekal v tem tednu, so otroci skupaj z vzgojitelji in vodstvom vrtca povabili medse starše, stare starše in gostje ter jim s pesmijo, s plesom, z deklamiranjem in z razstavo ustvarjenih rokodelskih izdelkov predstavili, kaj vse so spoznali in se naučili.

V okviru prvega dela zaključka, ki je potekal na enoti Maistrovi, so sodelovali otroci vzg. Mateje Kac, Bernarde Balant, Martine Rebernik in Tanje Apat iz enote Maistrova s programom »Psiček nima repa več, Po Koroškem po Kranjskem, Muzikant«, otroci vzg. Andreje Matija Lenart in Marije Potočnik Sušec iz enote Pameče pa s pesmijo »Ob bistrem potoku je mlin, deklamacijo Petelinček in plesom Rašplja«. Otroci vzg. Mateje Pirkmajer, Petre Kresnik, Mete Rozman in Romane Bernard iz enote Maistrova so ob spremljavi harmonike z vzg. Florjano Borkovič (iz bolnišničnega oddelka) predstavili program »Križ kraž, Šmentana muha, Pastirica žgance kuha, Peričice, Pika poka (ples) in Ob bistrem potoku (ples)«.

V drugem delu zaključka, ki je potekal v enoti Šmartno, so se otroci vzg. Ksenije Poklič, Samante Pogorevc, Darinke Poredoš, Laure Krajnc, Melite Šumnik in Edite Štamulak iz enote Šmartno predstavili s pesmimi »Mi se imamo radi, Drežniška, Lisička je prav zvita zver, Majhna sem bila in Moj očka ima konjička dva«, z izštevanko »En kovač in Anzej Panzej«, z deklamacijo »Jaz tudi« ter s plesom »Abraham ma sedem sinov«, otroci vzg. Dejana Gutmana in Petre Popič iz enote Podgorje pa gibalno-glasbenim nastopom »Od semena do piškotov«.

Vsi prisotni smo bili navdušeni nad odlično izvedenim programom, bogato razstavo otroških rokodelskih izdelkov, otroci pa so nam skupaj z vzgojitelji in kuharicami pripravili še sladko presenečenje, saj so nas pogostili z medenjaki, ki so jih pripravili v vrtcu.

Za sodelovanje in pomoč pri izvedbi programa Spoznavamo rokodelstvo se v Podjetniškem centru Slovenj Gradec iskreno zahvaljujemo vodstvu VVZ Slovenj Gradec, vzgojiteljem v vrtcih na Maistrovi v Šmartnem, v Pamečah, v Podgorju in v bolnišničnem oddelku in sicer Mateji Kac, Bernardi Balant, Martini Rebernik,Tanji Apat, Andreji Matija Lenart, Mariji Potočnik Sušec, Mateji Pirkmajer, Petri Kresnik, Meti Rozman, Romani Bernard, Florjani Borkovič, Kseniji Poklič, Samanti Pogorevc, Darinki Poredoš, Lauri Krajnc, Meliti Šumnik, Editi Štamulak, Dejanu Gutmanu in Petri Popič, staršem in starim staršem otrok ter rokodelcem Damijani Mithans Bračič, Ceciliji Uranc, Ani Kašnik, Mariji Rudolf, Silvi Ocepek, Zvonku Hrenu in Dimitriju Krajncu, ki so bili pripravljeni z otroki deliti svoje znanje in izkušnje.

V prijetnih uricah druženja z otroki je bilo toliko pozitivne energije, veselja in radovednosti ob spoznavanju rokodelskih veščin, znanj in spretnosti, da verjamemo, da bomo znali ohranjati bogato rokodelsko ustvarjalnost tudi v prihodnje.

Oglejte si tudi