Logo MojaObčina.si

Slovenj Gradec

JUTRI
20°C
14°C
PET.
21°C
14°C
Deli
2380

Neprekinjena nit pripovedi meandrov in labirintov

V sklopu projekta Živela ustvarjalnost! je s svojimi tapiserijami, sinonimom neusahljivega pretakanja življenja, očarala Alenka Seničar. Razstava bo v prostorih društva raum AU na ogled do 4. avgusta.

Kot smo že poročali, so konec meseca maja člani društva raum AU pričeli z realizacijo projekta Živela ustvarjalnost!, ki zajema razstavo štirih ljubiteljskih ustvarjalcev s spremljajočimi delavnicami, z namenom promovirati kreativnost nasploh. Po karikaturah, lesenih maketah ter fotografiji, je svoja dela – tapiserije - na ogled postavila še Alenka Seničar.

 

Da je meander, dekorativni vzorec, izdelan iz neprekinjene črte eden najpomembnejših antičnih simbolov večnosti, je v spremni besedi izpostavil Marko Košan, kustos in muzejski svetovalec KGLU ter da ga odlikuje čista, jasna in le na videz zapletena zgradba, zaradi česar ga ne smemo enačiti z blodnjakom, v katerem so vrisane lažne poti in slepe ulice.

 

In kakšne zgodbe zrcalijo vezeni labirinti Alenke Seničar?, je k razmisleku vabil Marko Košan. 
“O nas in o njej sami? Morda nam pripovedujejo zgodbo o soodvisni naravi sveta, ko je resnična svoboda možna le v idealnem ravnotežju med vsemi, ki pišejo skupno zgodbo življenja v soseski, v mestu, državi, na kontinentu, na planetu? Morda razkrivajo logiko in ustroj človekovega mišljenja, ki svet okoli sebe vedno občuti kot nekaj kaotičnega in zapletenega, a z notranjim smislom, ki ga skuša bolj ali manj uspešno izluščiti... in zato zanj venomer izumlja vzorce in jasne zamisli? Labirinti nam nastavljajo ogledala, v katerih se ne zrcali le tisto najboljše, kar sije v nas, temveč tudi tisto, kar nas zadržuje, da ne zažarimo še močneje.“.

 

In prav ti impulzi so botrovali h kreiranju različnih diskusij med obiskovalci, govora je bilo tudi o razlikovanju med obrtjo in “čistim” umetniškim ustvarjanjem. Obiskovalci so si bili enotni, da gre le za zorni kot gledanja na isto stvar, pri čemer velja, da je pri umetnosti v ospredju posredovanje ideje ali čustva, pri obrti pa fizična obdelava materiala. Oziroma, če nas zanima, kako je bil artefakt narejen, nanj gledamo z obrtniške plati, če pa razmišljamo o sporočilu, pa nas zanima njegova “umetniška” vrednost. Ter da se oboje zliva in spaja v celoto ter nevidno prekriva.

 

Svoje obrtniške spretnosti kot tudi svoj umetniški talent, instinkt in koncept pa boste obiskovalci lahko preizkusili na spremljejoči delavnici, ki bo potekala v prostorih društva raum AU, Partizanska pot 12, Slovenj Gradec, v torek, 30.7.2019, s pričetkom ob 11.00 uri. Prisrčno vabljeni!

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi