Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga

Na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta so potekale Urice medkulturnega dialoga na temo romskega življenja in LGBT-skupnosti. Aktivnost je potekala v sklopu projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga, ki ga financira Evropska unija v programu Progress.
V torek, 16. aprila 2013, je MKC Slovenj Gradec v sodelovanju z Mladinskim centrom Dravinjske doline iz Slovenskih Konjic na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta izvajal delavnice Urice medkulturnega dialoga, ki so potekale tri šolske ure, na katerih so mladinski delavci mlade s pomočjo različnih delavnic seznanjali z romsko kulturo in LGBT-skupnostjo. Razmišljali so o predsodkih in stereotipih, ki v naši družbi krožijo o drugačnih kulturah.

Za začetek so dijaki opravili test tolerantnosti, kateri jih je glede na zbrane točke uvrstil na graf tolerantnosti in jim pokazal, koliko tolerantni so. Sledila je igra s pomočjo ledene gore, s pomočjo katere so dijaki vidno polje ledene gore (nad morsko gladino) povezali s človekom. Spoznali so, da prvi vtis predstavlja le deset odstotkov vseh lastnosti človeka. Tretja ura je bila namenjena igri vlog. Nekaj dijakov je odšlo iz razreda, kjer so dobili liste, na katerih so bile napisane vloge, in besedilo, ki ga morajo odigrati. Po nekaj minutah so se vrnili v razred, odigrali prizor na temo romskega življenja, ostali dijaki so po odigranem prizoru morali napisati časopisni članek. Nastali so članki z različnimi naslovi. Iz lastnega dela so dobili dokaz, da lahko različni ljudje isto situacijo drugače interpretirajo in da ne gre vedno verjeti samo enemu prispevku o nekem dogodku. Za konec so podali ukrepe na temo medkulturega dialoga na osebni, lokalni, nacionalni in evropski ravni.

Zadnja, četrta ura je bila namenjena dijakom, ki so se odločili postati ambasadorji medkulturnega dialoga. Projekt jim je bil podrobneje predstavljen, vsak je dobil svojega mentorja, državo, katero bo raziskoval ...

Pomembno je, da se dijaki zavedajo, da je vzpostavljanje medkulturnega dialoga proces, ki se nikoli ne konča. Zamislili so si slogan: »Vsi drugačni, a ne napačni!«

Petra Špegel, MKC Slovenj Gradec

Karmen Kukovič, koordinatorka projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga

Oglejte si tudi