Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Invalidsko društvo ILCO za Koroško

Predstavitev

INVALIDSKO DRUŠTVO ILCO ZA KOROŠKO

 

Vedno večje število na novo operiranih oseb s stomo in tudi takšnih, ki so se v bolnišnico vračali po nasvete o negi stome, o vrsti in nabavi ortopedskih pripomočkov in še s kopico drugih problemov, je pripeljalo do tega, da se je na kirurškem oddelku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec začelo razmišljati o združitvi oseb s stomo. Osebe s stomo smo se na Koroškem prvič sestale 16. decembra 1995 v knjižnici na otroškem oddelku bolnišnice. Kot sekcija mariborskega društva smo delovali dobra tri leta, ko smo se člani odločili, da je čas, da ustanovimo svoje društvo, v katerega se bodo lahko včlanile osebe s stomo vseh koroških občin ali osebe, ki bi to želele zaradi zdravljenja v slovenjgraški bolnišnici. Oktobra 1998 smo ustanovili društvo, 1999 pa smo postali polnopravna članica Zveze invalidskih društev ILCO Slovenije.

 In kdo smo osebe s stomo?

Smo invalidi s trajno kolo, ileo in urostomo. Preprosto povedano, nosimo vrečke za blato ali urin. Z operacijo nam je bilo podarjeno življenje, zato smo vedre in vesele osebe, ki se znamo veseliti vsakega dneva posebej. S pomočjo sodobnih ortopedskih pripomočkov živimo dokaj kakovostno življenje.

Kaj je stoma?

Z operativnim posegom preneha funkcija naravnih odprtin za blato ali urin, zato se mora nadomestiti z umetnima. Take umetne odprtine se imenujejo stome.

Torej, stoma je umetno izpeljano črevo na trebušno steno, skozi katero oseba odvaja blato ali urin. Kolostoma je umetno izpeljan del zdravega debelega-širokega črevesa na površino trebuha, ileostoma je izpeljano tanko črevo, pri urostomi pa je speljan ali preusmerjen odtok urina.

 Kako se včlanite v društvo?

 Osebe s stomo se redno srečujemo, enkrat mesečno, drugi četrtek v mesecu. Od 14. do 15.30 ure potekajo vpisi novih članov in razna svetovanja v pisarni društva v kleti bolnišnice zraven kapelice in jedilnice. Od 15.30 do 18.00 ure potekajo predavanja v sejni sobi v kletnih prostorih uprave bolnišnice. Za vse nasvete in pomoč pa so vam na voljo prostovoljci društva, ki se z vami z veseljem pogovorijo preko telefona, vas obiščejo v bolnišnici ali na domu. Prostovoljci društva:

-         Tanja Hari Vidmar, predsednica društva in prostovoljka, tel. 02/ 87 64 541, GSM: 041 583 588

-         Sonja Konečnik, tel. 02/ 823 90 61 ali GSM: 031 357 246

-         Darinka in Marjan Ban, tel. 02/ 878 36 79 ali 051 350 245 in 031 719 145

-         Ani in Milan Koren, tel. 03/ 587 04 22 ali 031 527 201 in 041 921 551

 V naše vrste z veseljem včlanimo tudi vaše najbližje, kajti zavedamo se, da je sodelovanje in podpora svojcev zelo pomembna pri vaši čim hitrejši rehabilitaciji.

 Kaj vam nudi društvo?

Člani vam lahko posredujejo svoje izkušnje, podajo koristne nasvete ter vam nudijo psihično in moralno podporo pri vrnitvi v vaše staro okolje. Vodilni delavci v društvu vas bodo seznanili s pravicami iz ZZZS in ZPIZ, z določenimi olajšavami, ki jih kot invalidna oseba lahko uveljavljate, in še z mnogimi drugimi koristnimi informacijami. Seznanili vas bomo tudi z vsemi pripomočki za nego stome, ki jih kot zavarovana oseba lahko dobite na naročilnico MTP (standard), lahko pa si jih tudi dokupite (nadstandard).

V okviru rednih mesečnih srečanj članom omogočimo spoznati vse vrste obstoječih  pripomočkov, vse novosti na tem področju in na področju nege stome. Vsaka oseba s stomo ima pravico do izbire zanjo najboljšega pripomočka.

V društvu se lahko vključite v šest posebnih socialnih programov, ki vam nudijo organizirana družabna srečanja, strokovna predavanja, izobraževanja, ekskurzije, kulturne prireditve, športne aktivnosti, pomoč svojcem pri sprejemanju člana po operaciji, šolo irigacije – izpiranja črevesja, usposabljanja za zdrav način prehranjevanja, sodelovanje v delavnicah za pridobivanje novih ročnih spretnosti itd.

Zakaj je pomembno postati član društva?

Ker smo le skupaj lahko močnejši v boju za  naše pravice. Ker je plačana članarina poleg simbolične finančne pomoči društvu še dokaz podpore našemu trudu in delu. Le Zveza ILCO Slovenije in društva ILCO si lahko v vašem imenu vzamejo pravico podajati pripombe, se pogajati z različnimi institucijami in se boriti za naše čim kakovostnejše življenje. Le sami vemo za naše skrite bolečine in tegobe ter za naše potrebe, ki so tako zelo pomembne za naše življenje.

Naredite korak. Pridružite se nam in skupaj se bomo veselili vsakega novega dne.

   

 

Oglejte si tudi