Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
12°C
-0°C
Oceni objavo

Nova Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji

12. avgusta 2014 prične veljati nova Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, ki določa skupine in vrste dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, njihove značilnosti in obseg, vsebino vloge za pridobitev dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji, vpis v register kmetijskih gospodarstev, podrobnejše pogoje za opravljanje dopolnilnih dejavnostih, nadzor in sankcije za kršitve.

Na kmetiji se, skladno z Uredbo, lahko opravljajo naslednje skupine dopolnilnih dejavnosti:

1. predelava primarnih kmetijskih pridelkov, gozdnih sadežev in zelišč;

2. predelava gozdnih lesnih sortimentov;

3. prodaja kmetijskih pridelkov in izdelkov s kmetij;

4. vzreja in predelava vodnih organizmov;

5. turizem na kmetiji; 6. dejavnost, povezana s tradicionalnimi znanji na kmetiji, storitvami oziroma izdelki;

7. predelava rastlinskih odpadkov ter proizvodnja in prodaja energije iz obnovljivih virov;

8. storitve s kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo in opremo, zakol živali ter ročna dela;

9. svetovanje in usposabljanje v zvezi s kmetijsko, gozdarsko in dopolnilno dejavnostjo.

 

Kmetija, na kateri se opravlja dopolnilna dejavnost, mora imeti v uporabi najmanj en hektar primerljivih kmetijskih površin. Izjema je čebelarstvo, predelava medu in čebeljih pridelkov ter apiturizem, kjer mora biti vpisanih najmanj 10 čebeljih družin v register čebelnjakov.

Na kmetiji se lahko opravlja več vrst dopolnilnih dejavnosti, za isto vrsto dopolnilne dejavnosti se lahko določi samo en nosilec dopolnilne dejavnosti, poleg nosilca dopolnilne dejavnosti pa lahko dopolnilno dejavnost izvajajo tudi člani kmetije in zaposleni na kmetiji, ki so vpisani v register kmetijskih gospodarstev.

Dopolnilna dejavnost se lahko začne izvajati po dokončnosti dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji in ko so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih za začetek opravljanja posamezne dopolnilne dejavnosti določajo področni predpisi. Dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji izda upravna enota.

Oglejte si tudi