Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

SREDNJA ŠOLA SLOVENJ GRADEC IN MUTA NA SREČANJU V METKOVIĆU V JUŽNI DALMACIJI

V tednu med 10. in 16. februarjem smo se dijaki in učitelji Srednje šole Slovenj Gradec in Muta srečali z dijaki in učitelji partnerskih šol, in sicer iz Akhisarja v Turčiji, Averse v Italiji in Metkovića na Hrvaškem. S srečanjem se je začel mednarodni Erasmus+ projekt z naslovom Geoparki – kulturna dediščina.
Eden izmed glavnih ciljev projekta je, da se sodelujoči dijaki in učitelji seznanjajo z geoparki, z opazovanjem in s preučevanjem le teh pa si krepijo zavedanje o svoji vlogi pri ohranjanju naravne in kulturne dediščine. Ob povezovanju z dijaki in učitelji srednjih šol iz drugih držav napredujejo tudi v znanju angleščine. V času projekta se bodo dijaki srečali na vseh šolah, ki sodelujejo pri projektu. V vsaki državi bodo tudi obiskali njihov geopark.


Prva država gostiteljica je bila torej Hrvaška. Čeprav Slovenci pogosto obiskujemo svojo južno sosedo, še posebej v času dopustov, pa v dolino Neretve zaidemo bolj poredko, saj je daleč na hrvaškem jugu, v bližini Dubrovnika. Poznamo jo predvsem po pridelovanju mandarin, ki jih lahko v zimskih mesecih kupimo tudi pri nas. Dijake vseh gostujočih šol so gostoljubno sprejele družine dijakov srednje šole v Metkoviću.

 

Kako je potekal naš teden? Že prvi dan, v ponedeljek, smo si ogledali mesto Metković, se ustavili v Naravoslovnem muzeju, potem pa smo se odpravili v Srednjo šolo Metković. Tam so dijaki vseh šol predstavili svoje države, regije in šole, prav tako pa so predstavili globalne geoparke svojih držav, ki jih bomo med projektom pobliže spoznali. V projektu bomo med drugim uporabljali metodo tki. obrnejnega učenja (kar pomeni, da se dijaki že pred poukum, npr. s pomočjo videomaterialov, poučijo o določeni temi, o kateri se potem pri pouku z učiteljem samo še pogovarjajo, namesto, da bi jo med poukom predstavil učitelj). Za tokratno srečanje so se dijaki že doma poučili o hrvaškem geoparku Papuk, na srečanju pa so se v kvizu pomerili v poznavanju tega geoparka.  

V torek smo se odpravili v bližnji Dubrovnik, mesto muzej na skrajnem jugu Hrvaške, ki je neprecenljiv del hrvaške in svetovne kulturne dediščine. V Dubrovniku smo si ogledali staro mestno jedro in se sprehodili po obzidju. V sredo smo si v Metkoviću ogledali jamo Predolac, kjer živi edina znana jamska školjka na svetu, školjka Kuščerjevega kongerija, popoldne pa smo se odpravili še do bljižnje vasi Vid, kjer smo si ogledali Arheološki muzej Narona, ki je edini hrvaški in situ (zgrajen na mestu izkopavanj) muzej. Tu je med drugim razstavljenih sedemnajst izjemno dobro ohranjenih marmornih kipov (rimskega cesarja Augusta in njegovih sorodnikov). Po ogledu muzeja smo se vrnili v šolo, kjer so dijaki predstavili gradnjo stavb v posameznih državah, glede na naravno-geografske pogoje. Sledila je okrogla miza o naši odgovornosti za ohranjanje kulturne dediščine.  

V četrtek smo se že navsezgodaj zjutraj odpravili preko Bosne in Hercegovine na sever Hrvaške v geopark Papuk. Tam so nam strokovni delavci pripravili izobraževalni ogled geoparka, nato pa so imeli dijaki delavnico, med katero so opazovali, fotografirali in snemali posebnosti Papuka. Zvečer so dijaki reševali test, pri katerem se je preverjalo znanje o geoparku Papuk, ki so ga pridobili v tem tednu. Petkovo dopoldne je bilo prav tako posvečeno spoznavanju geoparka, kakor tudi snemanju in fotografiranju.

Popoldne smo se poslovili in odpravili domov. V prijetni družbi dijakov in učiteljev iz štirih držav smo preživeli nadvse zanimiv, zabaven in pester teden. Iz Srednje šole Slovenj Gradec in Muta smo na Hrvaško potovali Neža Kunc, Vanja Topolovec, Urška Kotnik, Veronika Sušnik, Miha Krevh in Tomaž Šoster.

Tomaž Šoster,

koordinator projekta za Srednjo šolo Slovenj Gradec in Muta

Oglejte si tudi