Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
20°C
9°C
Oceni objavo

Prva osnovna šola v Turčiji z učenci

Pet učenk in dve učiteljici na obisku v mestu Çorum v Turčiji
Teden dni v Turčiji in zaključek projekta Sunny Sustainability

Nedelja popoldan, čas za odhod.

S kombijem smo se odpeljali na letališče Jožeta Pučnika, Ljubljana. Pred nami je bila dolga pot: Ljubljana – Istanbul – Merzyfon/Amasya – Çorum, s kombijem do Ljubljane, potem z letalom do Istanbula, z drugim letalom do Merzyfona in s kombijem do Çorum-a. Dve učiteljici in pet učenk devetega razreda. Punce so bile ves čas dobre volje, klepetave in nasmejane, vse jim je bilo všeč. Na letališču v Istanbulu smo se srečali še s skupino iz Italije in finskega Kuopia. Okoli dveh ponoči smo prispeli na cilj, kjer so nas čakali domačini. Učenke so sprejele družine, učitelji pa smo se nastanili v hotelu. Za nami je bil dolg dan, pred nami pa kratka noč.

 

Tako se je začela naša zadnja mobilnost v okviru projekta Comenius šolska partnerstva, v katerem sodelujemo s Finci, Nemci, Italijani in Turki. Tema našega projekta je vztrajnostna energija sonca, Sunny Sustainability, naš končni izdelek pa je Deklaracija o soncu, ki smo se jo namenili dokončati in uradno podpisati ravno na tej mobilnosti.

Ponedeljek zjutraj, prihod v šolo.

Po kratkem uradnem pozdravu vsem gostom in gostiteljem smo si ogledali šolo in dijaški dom za dekleta v neposredni bližini šole. Turške oblasti podpirajo izobrazbo otrok iz odročnih krajev, zato so dijaški domovi za učence popolnoma brezplačni.

Po kosilu smo skupaj oblikovali sončno deklaracijo. Učenci v narodno mešanih skupinah so pridno sodelovali. Pregledovali in primerjali smo posamezne člene deklaracije, ki smo jih pripravili že doma, ter razmišljali, kako bi izdelali končno skupno verzijo.

Zvečer so nam učenci, starši in učitelji pripravili presenečenje: pravi muzikal. Učenci gostitelji so nam zapeli in zaplesali v čisto novi dvorani Buhara Kültür Merkezi, v avli katere smo si lahko ogledali tudi razstavo njihovih likovnih izdelkov. Starši in učitelji so nam pripravili pojedino pristnih domačih jedi, da smo se okrepčali pred ogledom predstave.

Program glasbenega dela je bil sestavljen iz znanih ameriških evergreenov in pristnih turških pesmi, ki so nam bile še posebej všeč, ker so tako drugačne od vsega nam znanega. Učenci in učenke Mehmetçik Anadolu Lises so izžarevali mladostno energijo in uživali na odru, kar je dalo predstavi prav posebni čar. Gledalci smo bili navdušeni nad mladimi talenti. Skupaj smo preživeli nepozaben večer. Turki so izjemno prijazni, ustrežljivi, odprti in gostoljubni.

 

Torek zjutraj, ogled muzeja.

Spoznali smo, da je bilo področje mesta Çorum naseljeno že pred okoli 7000 leti, da so se na tem področju že od nekdaj prepletale različne civilizacije in kulture. Da je mimo teh krajev tekla svilna cesta.  Zanimive najdbe, izkopanine, ki pričajo o preteklosti ljudi tega področja, so razstavljene v več muzejih, ki smo si jih ogledali. Edinstveni hititski znak, sončni disk, ki simbolizira boga, vesolje in sončno svetlobo, nas je še posebej zanimal. Uporabljali so ga ob religioznih obredih, nosili so ga  na palici na čelu procesije in z njim rožljali. Zvok so proizvajali manjši trije krogi, ki na disku predstavljajo zvezde.

Po kosilu smo se v centru za pomoč ljudem s posebnimi potrebami poskušali v marmoriranju – načinu barvanja papirja in si ogledali različne delavnice v tem centru.

V popoldanskem času smo imeli učitelji še ogled tipične mestne turške hiše, v kateri ima vsaka soba dodatno kopalnico,  velik predprostor, vse je v lesu, hiša ima balkon in veliko dvorišče. Pogledali smo si tudi tri mošeje v neposredni bližini centra mesta. Ena od teh mošej je na zunaj videti kot običajna mestna hiša, ko pa vstopiš, se odpre nov svet.

 

Sreda, delavnice za učence, izlet v neznano.

Po čudoviti turški pokrajini, čez nepregledna zelena polja, visoke planote, gorovja in gričevja, smo se peljali na ogled jezu ob vasici Oguzlar. Jez je bil zgrajen med letu 1996 in 2002 na najdaljši turški reki Kizilirmak, kar v turščini pomeni rdeča reka. Zaradi tega jezu je obsežen del doline postal velikansko jezero. Po njem smo se peljali s turistično ladjico, na kateri so nam ponudili pristni turški čaj, pripravljen v samovaru – tipični posodi za kuhanje čaja. Mirno, preprosto življenje je odsevalo na obrazu kapitana ladjice.

 

Četrtek, podpis Deklaracije o soncu, izlet.

Vsi udeleženci smo podpisali Deklaracijo o soncu in vsak bo en izvod odnesel na svojo šolo. Ponosni smo na naš končni izdelek! Z deklaracijo želimo izraziti našo skrb nad globalnim segrevanjem, da je naš svet samo eden, in da bi morali imeti vsi ljudje in vsa živa bitja pravico preživljati čas na soncu.

Ta dan, 23. april, je v Turčiji praznik. Dan otroka in dan narodne suverenosti. Prav zato so nas peljali na izlet, ker na šoli ni bilo nikogar drugega. Naš cilj je bil ogled pomembnega hetitskega mesta Alacahöyük, Hatuše, prestolnice Hetitskega cesarstva pri vasi Boğazkale in ogled muzejev z zgodovinskimi najdbami, kakor tudi  ogled Yazilikaya hetitskega templja, v katerem so praznovali prihod novega leta.

Kljub mrazu in snegu, ki sta nas presenetila, smo bili navdušeni in osupli nad veličino hetitske civilizacije, kulture in veličine njihovih mest.

Petek, slovo, podelitev potrdil.

Potrdila o udeležbi na mobilnosti nam je poleg ravnatelja šole podelil še ravnatelj vseh ravnateljev šol v okrožju mesta Çorum.  Udeležil se je je tudi predstavnik tamkajšnje nacionalne agencije za evropske projekte. Po prejemu potrdil smo se začeli poslavljati.

V dveh letih sodelovanja in druženja na mobilnostih smo učitelji postali pravi prijatelji. Učenci in učenke so se zlahka v dneh, ki so jih na mobilnostih preživeli drug z drugim med sabo zbližali in stkali prijateljske vezi. Še dolgo bodo v stiku preko socialnih omrežij in morda se njihova pota še kdaj srečajo.

 

V času našega druženja je nastala revija, v kateri smo predstavili fotografije sonca, oblikovali smo svoje socialno omrežje Yammer, s pomočjo katerega smo bili ves čas v stiku in veliko smo se naučili o izkoriščanju sončne energije. Na to temo smo pripravljali tudi delavnice. Naša zadnja naloga je bila Deklaracija o soncu. Vse, kar smo v času projekta počeli pa bomo predstavili tudi na DVD-ju in v knjigi. Oboje bo izšlo ob zaključku projekta. Uspešno in plodno sodelovanje nas je obogatilo na vseh področjih.

Božidarka Vivat

 

 

 

 

Oglejte si tudi