Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Omogočajo udeležbe mladih na mednarodnih aktivnostih

Na srečanju udeležencev mednarodnih mladinskih aktivnosti, v katerih je Mladinski kulturni center Slovenj Gradec sodeloval kot partnerska organizacija, so se mladi pogovarjali o svojih izkušnjah, ki so si jih pridobili na kratkoročnih dvomesečnih gostovanjih v Češkem Krumlovu in v Latviji.

 

 Mladi se z mednarodnih izmenjav ali usposabljanj vračajo zadovoljni in polni novih izkušenj. Tako lahko bogatejši vstopajo tudi na trg dela.

 

Program Evropske komisije Evropska prostovoljna služba ali EVS ponuja mladim - starim do 30 let udeležbe na mednarodnih aktivnostih, ki jih po Evropi pripravljajo različne organizacije. Na Koroškem je odziv na take izmenjave iz leta v leto boljši, saj mladi takšna aktivna gostovanja v tujini prepoznavajo kot priložnost pridobiti si nove izkušnje, ki jim ne bodo le obogatile življenja in povečale priložnosti na področju zaposlovanja, pač pa tudi pokazale možnosti, kako se znajti v življenju nasploh.

V Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec so si podaljšali akreditacijo za izvajanje EVS projektov, kar pomeni, da lahko center še naprej sprejema ali pošlje prostovoljce ali deluje kot koordinacijska organizacija. »Sedaj pripravljamo dolgoročni individualni EVS, prostovoljko bomo v tujino poslali za pol leta,« je povedala specialistka za mladinsko delo v MKC Slovenj Gradec dr. Lucija Čevnik.

Na srečanju udeležencev mednarodnih mladinskih aktivnosti so se pogovarjali, kako je biti prostovoljec v tujini. 25-letno Slovenjgradčanko Leo Temniker, ki je dva meseca v mestu Liepaja v Latviji delala v organizaciji, ki se ukvarja z aktivnostmi otrok, je pritegnilo življenje na tujem, druženje in spoznavanje novih ljudi. »To je bila zame velika sprememba, kajti tukaj doma sem brezposelna, saj nimam dela. Ko pa sem bila v Latviji, sem lahko bolj uporabila svoje znanje in spet videla, kaj znam, kaj lahko uporabim. Spoznala sem sâmo sebe in postala bolj odločna, samozavestna komunikativna in bolj sposobna delati v timu,« je povedala Lea.

Tudi Velenjčan Miha Hribar, ki v Ljubljani študira računalništvo, si je v Latviji pridobil dragocene izkušnje z delom z otroki, načrtovanjem in delom v skupini. »V mestu Liepaja, velikem približno kot naš Maribor, sem bil v nekem centru, ki je bil podoben našemu vrtcu, tam smo imeli z otroki razne delavnice. Z njimi smo govorili večinoma v angleškem jeziku, tudi nekateri mlajši, stari 6 let, so znali lepo govoriti angleško. Bila je zelo lepa izkušnja,« je povedal, saj mladim priporoča tak aktiven obisk v tujini.

Usposabljanja za mladinskega delavca v MKC Slovenj Gradec, ki je plesno naravnano imelo specifično temo - gibanje, se je med drugimi iz tujine udeležil tudi Slovenjgradčan Aleš Gangl. Udeleženci so si lahko pridobili kar nekaj splošnih življenjskih izkušenj in kompetenc za na trg dela. Aleš si je pridobil izkušnje pri organizaciji, pripravah in izvedbah različnih nalog v skupini.

Bil je tudi na Bledu, na seminarju za EVS programe za vzpostavljanje novih partnerstev. »Posledično sem v slovenjgraškem MKC-ju izrazil željo pripraviti en EVS projekt evropskih prostovoljstev z idejo, ki smo jo razvili na Bledu. Prijavili ga bomo na oktobrskem roku, in če ga bodo sprejeli, bo Slovenj Gradec prvič gostil tovrstno dogajanje,« je še povedal Gangl in dodal, da čeprav spada v povprečje tistih, ki se bojijo oz. so se bali mladinskih izmenjav v tujini, gre kmalu čez mejo na specializirano delavnico: »Pri teh usposabljanjih se mi zdi pomembno, da je izmenjava vsebinsko ustrezna, torej v sklopu vsebin, ki me zanimajo, zato grem zdaj v Avstrijo na glasbeno delavnico.«

Sklop promocije programov Evropske unije za mlade nadaljujejo tudi v točki Europe Direkt (ED) Koroška, katere gostiteljska struktura je Alp Peca. Po besedah Boruta Iršiča iz ED je v njihovem interesu, da bi se čim več Korošcev aktivno vključilo v te programe, ki ponujajo različne možnosti pridobivanja kompetenc in znanj in ki lahko kasneje odločilno vplivajo pri nadaljnjem izobraževanju ali vključevanju v različne druge programe ali pri iskanju zaposlitve. 

Oglejte si tudi