Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

DRUŠTVO DIABETIKOV SLOVENJ GRADEC

Društva Diabetikov Slovenj Gradec se je pridružilo, svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki sta jo leta 1991 vpeljala Mednarodna zveza za sladkorno bolezen (IDF) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zaradi naraščanja sladkorne bolezni po celem svetu. Združuje 160 držav in več milijonov ljudi. Po sprejetju generalne skupščine Združenih narodov je 14. november dan sladkorne bolezni.
Naše društvo se je udeležilo glavne proslave ob dnevu sladkorne bolezni in praznovanju 60 let delovanja Zveze društva diabetikov Slovenije in 30 let delovanja društva diabetikov Domžale. V zvezo je včlanjenih 41 društev po Sloveniji. Na Proslavi so bila podeljena priznanja za dolgoletno delo v društvih, tako je dobila zlato plaketo tudi naša stalna članica izvršnega odbora (NK) Zofija Temnikar za dosežena dela na področju sladkorne bolezni.

 

Na dan 14. novembra pa je društvo pripravilo pohod okoli Slovenj Gradca. Letos je bilo še posebno prisrčno pogledati vse zbrane na glavnem Trgu pred Umetnostno galerijo pa vse do konca mesta. Pridružila se nam je celotna skupina šolarjev iz druge osnovne šole Slovenj Gradec in učitelji. Za tako pomoč se jim ob tej priliki lepo zahvaljujem. Skupaj s šolo in pa njihovimi učenci se že dolgo srečujemo na področju sladkorne bolezni, saj z njihovo mentorico g Boženo redno sodelujejo na tekmovanjih o sladkorni bolezni. Ne smem pozabiti naših najmlajših spremljevalcev iz otroškega vrtca, tudi oni nam redno pomagajo pri hoji okoli mesta, in na njih smo še posebno ponosni. Saj gredo na čelu kolone, tako lahko vsi sledimo njihovim korakom. Zahvalil bi se tudi vsem vzgojiteljicam za pomoč ob našem dnevu sladkorne bolezni. Na pohodu okoli Slovenj Gradca je sodelovalo 435 pohodnikov. Za konec dneva pa smo v Merkator centru Slovenj Gradec merili sladkor in holesterol, tudi tu je bila velika udeležba in zanimanje za svoje zdravje, ki pa ga kar prevečkrat precej zanemarjamo.?  Modri krogec je bil sprejet 1996 in je poznan po celem svetu kot simbol boja proti sladkorni bolezni, tako je naša barva modra, v ta namen smo prižgali modro luč in obsvetili naš kulturni dom v Slovenj Gradcu.

Še enkrat hvala vsem, ki ste pomagali na poti in pripravili to lepo obeležje naše bolezni.

 

Stanislav Oblak

Slike Stanislav Oblak

 

 

Oglejte si tudi