Logo MojaObčina.si

Slovenj Gradec

DANES
-1°C
-7°C
JUTRI
-4°C
-4°C

Predstavitev knjige Jožeta Prednika Dediji živijo

10720

Jože Prednik živi na Ravnah na Koroškem in je eden tistih fabriških delavcev Železarne Ravne, ki je prosti čas namenil kulturnemu ustvarjanju in družbenemu delovanju. Že dolgo piše pesmi, nekatere je tudi že objavil, a je knjiga njegov prvenec, ki bo izšel v okviru študijskega krožka Železarstvo v umetnosti.

 

»Jože Prednik nam v zbirki Dediji živijo sporoča svoje spomine, občutja do narave, domovine, domačega kraja in ljudi. Pesmi avtor razdeli na tri sklope: Spomini, Z vnuki in Pesmi za groš. Kot nekakšen okvir je v prvem sklopu uvodoma kratek prozni tekst Rad se spominjam ali Bilo je nekoč. Med Spomine uvrsti tudi prozni opis dogodka s sosedi: Sosedova Micka. Zbirko zunaj vseh sklopov zaključuje kratek prozni tekst Demenca, s katerim na humoren in hudomušen način spomni na najpogostejšo hudo bolezen starejših. A tudi to je pač realnost in humornost razumemo v tem smislu: sprijazniti se je treba.

Prednikov slog je preprost, ritem je svoboden, ponekod ga ponese v rime ali asonance. Ukrasni pridevki so bolj »vsakdanji«, pogost je zamenjan besedni red. Verzi so mestoma »pripovedni«. Prozne zgodbe bolj sledijo zgodbi kot slogovnim posebnostim.

Ljudsko, bi lahko povzeli z eno besedo. A tak je Jože Prednik: preprost, ljubi življenje, svojo družino, ljudi okoli sebe, svoj kraj in domovino.«

Iz recenzije mag. Irene Oder

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij