Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
ČET.
22°C
10°C
Oceni objavo

V Savinjski regiji visoka pregledanost žensk v državnem presejalnem programu Zora

Preventivni ginekološki pregledi in zaščita s cepljenjem proti HPV

Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu Zora beleži 20 let delovanja v Sloveniji in ima odlične rezultate, saj se je od njegove uvedbe v prakso od leta 2003 do danes število novih primerov raka materničnega vratu zmanjšalo za skoraj polovico.

Prenizka pregledanost žensk iz višjih starostnih skupin

V minulem triletnem obdobju 2020-2023 je pregledanost žensk v programu Zora v Slovenijiznašala 74,4 odstotke; v Savinjski regiji je bila pregledanost v primerljivem obdobju 77-odstotna. Najvišja pregledanost v regiji, 82,6-odstotna, je bila na Ljubnem ob Savinji, najnižja, 68,6-odstotna,  pa v Solčavi.  Kljub visoki pregledanosti pa je še vedno prenizka pregledanost žensk iz višjih starostnih skupin; v starostni skupini od 55 do 59 let je bilo v zadnjem triletnem obdobju pregledanih 65 odstotkov žensk, v skupini od 60 do 64 let pa 60 odstotkov.Za zmanjšanje obolevnosti in umrljivosti za rakom je ključna visoka pregledanost žensk, zaželena je najmanj 70-odstotna.

Pri ženskah, ki se preventivnih pregledov redno udeležujejo, odkrijejo raka v povprečju devet let prej kot pri tistih, ki se programa ne udeležujejo

V presejalnem programu Zora lahko ginekologi s pregledovanjem navidezno zdravih žensk pravočasno odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu. To pomeni preprečitev nastanka raka oziroma njegovo zgodnejše in uspešnejše zdravljenje.  V program so povabljene vse ženske, stare od 20 do 64 let, ki v zadnjih treh letih niso opravile pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu.

Četudi se ženska redno udeležuje pregledov, naj se ob sumljivih znakih in simptomih, značilnih za raka materničnega vratu, takoj obrne na svojega ginekologa

Opazne težave se pri tem raku pojavijo pozno, običajno šele, ko je rak že razširjen in težje ozdravljiv. Med najpogostejšimi zgodnjimi znaki raka materničnega vratu je krvav ali rjav izcedek iz nožnice po spolnem odnosu. Možni drugi znaki so tudi krvavitev, ki se pojavi med menstruacijama ali po menopavzi,  dolgotrajen, smrdeč izcedek iz nožnice, redko tudi boleč spolni odnos. Kasnejši znaki so odvisni od širjenja bolezni - pogosto in boleče uriniranje ali krvav urin, stalne bolečine v križu in drugo.

Cepljenje proti okužbam s HPV preprečuje raka in genitalne bradavice

Več kot 99 odstotkov raka materničnega vratu je posledica okužbe s humanimi papiloma virusi (HPV).Tekom življenja se več kot 80 odstotkov prebivalstva vsaj enkrat okuži s HPV. Okužbe s HPV tako na leto povzročijo raka pri okoli 200 prebivalcih Slovenije. Zmotno je prepričanje, da okužbe s HPV terjajo davek le pri ženskah. Poleg raka na materničnem vratu povzročajo tudi druge vrste raka, od katerih nekateri (rak zadnjika, penisa in ustnega dela žrela) prizadenejo tudi moške. HPV povzročajo tudi genitalne bradavice pri obeh spolih.

Najučinkovitejši način preprečevanja okužb s HPV, ki vodijo v raka, je življenje po načelih ABC (“Abstinenca” oz. odložitev spolnih odnosov na obdobje večje zrelosti, “Bodi zvest” – zvestoba dveh partnerjev, “Condom” – uporaba kondoma) in cepljenje proti okužbam s HPV. Cepljenje je varno in učinkovito.

Brezplačno cepljenje proti okužbam s HPV je v šolskem letu 2023/24 na voljo:

-          Dekletom in fantom ob sistematskem pregledu v 6. razredu osnovne šole

-          Fantom ob sistematskem pregledu v 1. in 3. letniku srednje šole

-          Zamudnikom – to so vsi, ki so imeli možnost cepljenja v 6. razredu, pa se za to takrat niso odločili. To so dekleta, ki so obiskovala 6. razred OŠ v šolskem letu 2009/10 ali pozneje, in  fantje, ki so obiskovali 6. razred OŠ v šolskem letu 2021/22 ali pozneje.

Oglejte si tudi