Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
3°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Ob tretji obletnici lansiranja globalne strategije za odpravo raka materničnega vratu - celjski Stari grad žari v turkizni barvi

Zavezo Slovenije k odpravi raka materničnega vratu tudi letos obeležujemo z osvetlitvijo slovenskih znamenitosti v turkizni barvi, ki je simbolična barva prizadevanj za preprečevanje raka materničnega vratu. Tako je bil v četrtek, 16. novembra, in bo tudi nocoj, v petek, 17. novembra, s turkizno barvo osvetljen celjski Stari grad. Strategijo odprave raka materničnega vratu smo letos z združenimi močmi podprli v Društvu za boj proti raku regije Celje in Območni enoti Celje NIJZ v sodelovanju z Mestno občino Celje.

»V celjski zdravstveni regiji je odzivnost žensk v programu ZORA nad slovenskim povprečjem, so pa med občinami velike razlike,« je povedala prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza, zdravnica epidemiologinja in predstojnica Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ter pojasnila: »V obdobju od 2019-2022 se je vabilu na ginekološki pregled odzvalo 73,4 odstotka žensk. Odzivnost je najboljša v občini Laško, kjer se je ginekološkega pregleda udeležilo več kot 80 odstotkov  žensk, starih od 20 do 64 let. V štirih občinah v regiji pa je odziv žensk pod 70 odstotki. Glede starosti žensk, ki se ne odzovejo vabilu, izstopa starostna skupina od 50 do 64 let.«

Prizadevanja za odpravo raka materničnega vratu je podprla tudi Mestna občina Celje, župan Matija Kovač pa je ob tem povedal: »Mestna občina Celje se z veseljem pridružuje prizadevanjem Zveze slovenskih društev za boj proti raku in  Društva za boj proti raku regije Celje. Veseli me, da je pregledanosti žensk v Programu Zora v Mestni občini Celje nad slovenskim povprečjem. Skupaj smo lahko pri ozaveščanju, promociji zdravega načina življenja in preventivnega ravnanja ter preprečevanju nastanka raka materničnega vratu (in ostalih oblik raka) bolj uspešni. Hvala tudi območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preventivno delovanje.«

Tudi med pandemijo covida-19 smo v Sloveniji beležili uspehe na področju boja proti raku materničnega vratu. Ženske so seudeleževale preventivnih ginekoloških pregledov. Poleg tega smo v šolskem letu 2021/22 prvič pričeli s cepljenjem dečkov proti HPV, ki je pomembno zaradi zaščite pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV pri ženskah in moških. Prizadevamo si, da bi bili čim uspešnejši v doseganju cilja Svetovne zdravstvene organizacije glede odprave raka materničnega vratu.  Slovenija bi lahko na podlagi odličnih rezultatov, ki jih dosega s presejalnim programom ZORA, postala celo ena prvih evropskih držav, ki bi ji to uspelo. Dva od treh ciljev Svetovne zdravstvene organizacije za odpravo raka materničnega vratu Slovenija namreč že izpolnjuje; to sta več kot 70-odstotna udeležba žensk v programu ZORA in ustrezno zdravljenje več kot 90 odstotkov odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu.

Tretji cilj je doseči 90-odstotno precepljenost deklic proti HPV. Ta cilj še ni dosežen, so pa prvi rezultati glede populacijskega učinka cepljenja v Sloveniji spodbudni.

Učinkovito cepivo proti okužbam s HPV je pri nas za šestošolke (na stroške zavarovalnice) na voljo že od šolskega leta 2009/10. Po podatkih NIJZ je bilo v šolskem letu 2021/22 v celjski regiji proti HPV okužbam cepljenih dobrih 49 odstotkov učenk šestih razredov in 22 odstotkov  šestošolcev. Pravico do cepljenja imajo tudi vse t.i. »zamudnice«, ki se iz različnih razlogov v 6. razredu niso cepile. V glavnem gre za dekleta oziroma ženske, rojene v letu 1998 in kasneje, torej vse, ki so letos stare 26 let in manj. V breme obveznega zdravstvenega zavarovanja se lahko cepijo  tudi vsi šestošolci in t.i. »zamudniki«, ki so v glavnem fantje, rojeni v letih 2010 in 2011. V letošnjem šolskem letu pa je cepljenje na novo na voljo tudi fantom v prvem in tretjem letniku srednjih šol. Ostali se lahko cepijo samoplačniško.

Sporočilo za javnost, z naslovom Svetovni dan aktivnosti za odpravo raka materničnega vratu, ki ga je ob tej priložnosti pripravila Zveza slovenskih društev za boj proti raku, najdete V PRIPONKI.

Oglejte si tudi