"Postenje in čiščenje je lahko poživljajoče, okrepi zdravje in naš karakter" ... je povedala uvodoma. Prvo vprašanje, na katerega smo poizkušali odgovoriti je, zakaj se postimo oziroma zakaj se želimo postiti. V grobem to pomeni, da si želimo očiščenja strupov in toksinov, ki se postopoma nabirajo v naših telesih, želimo si okrepiti zdravje in gotovo ni nepomembno tudi to, da si s postom krepimo naš karakter.
Ljudje smo pri prehrani premalo pozorni, da bi izmenično uživali jedi, ki čistijo in izgrajujejo, v večini primerov jemo več hrane, ki izgrajuje, kot tiste, ki ima očiščevalno naravo. Zato so čistilna živila ter ustrezne metode postenja dobro "zdravilo" pri številnih boleznih presežka. Pri postu pospešimo postopek čiščenja strupov in ostankov prevelikih količin hrane, ki izgrajuje (gre za hrano z bogato vsebnostjo maščob in beljakovin) in obnavljanja z upočasnjevanjem normalne prebavne rutine.
Zaradi neuravnovešene prehrane, predvsem živil z visoko vsebnostjo maščob, ki tvorijo sluz, ter stresa in premalo gibanja, pride do zakisanosti. To je stanje, v katerem se razbohotijo bolezni in okužbe. Pomembno je, da ustvarimo rahlo alkalno telo, pri čemer imajo živila kot so sadje, zelenjava, kalčki, žitne trave in zelišča izrazito pomembno vlogo.
Tip osebnosti je glavni kriterij za izbiro posta – za »vročo osebo« (se počuti prevroče, ne mara toplote, pije veliko hladnih pijač in ima rdečo polt) in »osebo z znaki presežka« (robustna oseba, z močnim glasom in močnim utripom ter debelo oblogo na jeziku) je pametneje uporabiti surovo zelenjavo, sadje oz. njihove sokove. Potem imamo še »osebe s simptomi mraza« (mrzlica, bledica, odpor do mraza in nenavadna privlačnost k vsemu toplemu), za katere je priporočljiv post iz kuhane zelenjave ali zrn in zeliščni čaji, ki grejejo, ter »osebe z znaki pomanjkanja« (šibki, suhi, več kot 4 kg prelahki, bledi, z malo ali nič obloge na jeziku). Slednji se ne bi smeli postiti. Enako velja tudi za bolne ljudi, nosečnice in doječe matere.
Pri vseh postih pa velja, da je post na tekočinah priporočljiv največ sedem dni, post na določeni trdi hrani pa le 14 dni, če ni nadzora nekoga z izkušnjami. Krajši enodnevni ali celo pol-dnevni posti lahko zelo koristijo, če jih opravljamo enkrat na teden.
Torej velja, da moramo najprej poznati sebe, se poslušati in šele potem izbrati primeren post. Ne glede na vrsto posta, pa k uspešnemu postu bistveno pripomore naš odnos do tega, naša odločnost in pozitivno mišljenje. Večer je potekal v prijetnem vzdušju in razmišljanju o tem, kako prisluhniti sebi in v sebi ohraniti tisti »ogenj«, ki nas ohranja pri vitalnem življenju.
Anica Ganc



