Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
8°C
SRE.
23°C
9°C
Oceni objavo

Predavanje Miše Pušenjak

V četrtek, 11. aprila 2013, smo v Knjižnici Sevnica gostili gospo Mišo Pušenjak, agronomko, priznano svetovalko za zelenjadarstvo in okrasne rastline ter avtorico mnogih strokovnih člankov in knjig z uporabnimi in koristnimi nasveti.

Marsikdo bi se strinjal, da gre za odlično strokovnjakinjo, ki ima odgovor skoraj na vsako vprašanje o zemlji, vrtu in vrtnih rastlinah. V prid temu govori tudi dejstvo, da je predavanje privabilo lepo število obiskovalk in obiskovalcev, ki so z zanimanjem prisluhnili praktičnim nasvetom.

Kot je uvodoma poudarila predavateljica, je osnova vsakega ekološkega pridelovanja skrb za zdravo in rodovitno zemljo. To pa v veliki meri dosežemo s zmernim gnojenjem in z upoštevanjem pravil kolobarja. Poleg tega tudi še z dobro setvijo, s skrbjo za sadike ter s skrbjo za ohranitev naravnih živalskih vrst. Poudarila je, da je večina vrtov pregnojenih, zato prihaja do neravnotežja v zemlji, s tem pa rastline izgubljajo odpornost. Gnojimo predvsem z organskimi gnojili kot so hlevski gnoj, kompost, volna, pepel ipd. kot tudi s kupljenimi organskimi gnojili. Pri tem je treba paziti, ker nekaterim rastlinam npr. paše hlevski gnoj, so požrešne, nekaterim pa ne, so bolj skromne. Svetovala je tudi, da nobeno leto ne pognojimo celega vrta. Po premišljenem gnojenju vrta pa poskrbimo tudi za ustrezno kolobarjenje. S tem preprečujemo utrujenost tal, širjenje bolezni in škodljivcev. Najbolje je, da si vsako leto posebej izdelamo načrt, kam bomo kaj posejali in posadili, hkrati pa je poudarila izbiro kakovostnih semen – poudarek naj bo na odpornejših sortah oziroma na našemu podnebju prilagojenih avtohtonih sortah. Z vrtnimi opravili počakamo do primerne temparature zemlje in zraka, ko se zemlja dovolj osuši.

Za popestritev in boljšo kakovost vrta predavateljica svetuje sejanje različnih raznobarvnih cvetlic in zelišč, ker privabljajo koristne žuželke.

Po predavanju je gospa Miša Pušenjak odgovarjala na številna vprašanja prisotnih in izrazila navdušenje nad številno publiko in izraženim zanimanjem. Slednje dejstvo priča tudi o temu, da se ozaveščenost glede ekološkega pridelovanja vse bolj širi, hkrati pa tudi zavedanje o pomembnosti uživanja zdravih pridelkov.

 

Anica Ganc
Knjižnica Sevnica

 

Oglejte si tudi