Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

3. Sevniški planinski maraton zadovoljil vse generacije

Planinsko društvo Lisca Sevnica je spet organiziralo edinstveno športno in pohodno-rekreativno prireditev, 3. Sevniški planinski maraton. Zanimiv izbor 6 različnih pohodnih poti (od 6 do 63 km), ki potekajo pretežno po Sevniški planinski poti, markirani obhodnici po območju občine Sevnica, in sončna sobota sta privabila okoli 150 pohodnikov, od katerih se je 27 junakov podalo na najdaljšo, skoraj 63 km dolgo Gamsovo pot. Bolje pripravljeni so se udeležili 46 km dolge Maratonove poti, večina pa je izbrala krajšo, 29 km dolgo Ajdovsko pot ali 19 km dolgo Lisjakovo pot. Vse navedene poti so vodile čez Lisco, najbolj priljubljeno izletniško in pohodniško točko v Posavju. Najmlajši so se lahko preizkusili na 11 km dolgi Cicibanovi poti ali 6 km dolgi Škratkovi grajski poti, na katerih je potekal tudi zanimiv program z delavnicami, grajskimi igrami, letečo sokolarsko predstavo, animacijami … Vse male in velike pohodnike je na koncu čakala osvežitev na bazenu Sevnica, nekateri pa so si privoščili tudi masažo.

Prireditev ni bila tekmovalne narave, ker je bil poudarek na gibanju in druženju, nagrade za najhitrejše so bile le na najdaljši, t. i. Gamsovi poti z več kot 3500 m višinske razlike, zato je bila svojevrsten izziv vsem 27 udeležencem, ki so se podali nanjo. Najhitreje je s časom 7 ur in 43 minut prispel v cilj Andrej Martinčič iz Brestanice, drugi je bil lanski in predlanski zmagovalec Matej Mlakar z Artič s časom 8 ur in 29 minut, tretji pa Sevničan Danilo Kunšek s časom 9 ur in 5 minut. Le nekaj minut za tretjeuvrščenim je na cilj prispela prva ženska Pia Peršič iz Krškega s časom 9 ur in 17 minut, druga je bila Sevničanka Barbara Resnik s časom 11 ur in 10 minut.

 

Rezultati tekmovalnega dela (Gamsove poti) so objavljeni na spletni strani:
http://timing.bfit.si/images/stories/rezultati/2017/sevnica2017/absolutno_2017.htm.


Sevniški planinski maraton je ponudil pestro izbiro pohodnih izzivov za vse starostne skupine. Izzive vztrajnim pohodnikom, tudi tekačem, pohodniške užitke, rekreacijo družinam ter športno-kulturno-zabavno preizkušnjo najmlajšim, ki jih spodbujamo k zdravemu načinu življenja z gibanjem v naravi. Med pohodi so udeleženci spoznavali številne naravne vrednote in kulturne zanimivosti (cerkve, gradove, običaje …), posebej za družine smo pripravili pester kulturni in športno-rekreativni program. Prostovoljci na kar 22 okrepčevalnicah (in kontrolnih točkah) na poti so poskrbeli, da so udeleženci laže prestali vročino in se primerno oskrbeli.


Obširna fotogalerija dogajanja je objavljena na spletni strani:
http://www.planinskimaraton.si/fotogalerija.html.


Nagrade najboljšim na Gamsovi poti je v večernem delu podelil župan Srečko Ocvirk. Vsi udeleženci prireditve so prejeli priznanja. Nagrade smo podelili tudi najstarejšemu (Alojz Rupar) in najmlajšemu (Tian Gregurić) udeležencu, najbolj številčni družini (družina Jazbinšek), najbolj številčni ekipi (Komunala Sevnica), najtežjemu udeležencu (Aleš Gunstek) in najbolj izvirno oblečenemu udeležencu (Jernej Klinc). Posebna »zmagovalka« je bila 4-letna Neva Prosenik, ki je skupaj z družino prehodila celo Lisjakovo pot iz Sevnice na Lisco in nazaj. 

Kljub vročini je prireditev glede na odzive udeležencev (in to je za nas najpomembnejše) odlično uspela. Zahvaljujemo se vsem (kar okoli 50) prostovoljcem Planinskega društva Lisca Sevnica, partnerjem in pokroviteljem za pomoč pri pripravi in izvedbi dogodka, ki ni tako majhen zalogaj. Z mislimi smo že pri 4. Sevniškem planinskem maratonu, ki bo 25. avgusta prihodnje leto.

 

Ekipa SPM 2017

www.planinskimaraton.si

 

 

Zahvaljujemo se vsem pokroviteljem in partnerjem, ki so omogočili prireditev:

Glavna pokrovitelja: TANIN Sevnica in HESS – Hidroelektrarne na spodnji Savi

Zlati pokrovitelji: Siliko, Občina Sevnica, KŠTM Sevnica

Srebrni pokrovitelj: EL-PRO Damjan Božič, s. p.

Bronasti pokrovitelji: Tiskarna ProPrint

Drugi pokrovitelji: Kibuba, Planinska zveza Slovenije, Fitnes studio Sevnica – Rekreacijski studio Vitaja, d. o. o., Kolesarski center Sevnica – Krško, KIWI SHOP – Janez Imperl, s. p., Gostinstvo Krašovec, d. o. o., B-FIT Timing

Partnerji: Javni zavod KŠTM Sevnica, Društvo Sevniški graščaki, Zavod Grajsko lutkovno gledališče Sevnica





Oglejte si tudi