Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
3°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Slovenska filantropija na obisku v posavski regiji

Slovenska filantropija, ki koordinira Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij, je 18. in 19. septembra izvedla regijski obisk v Sevnici. Namen tovrstnih obiskov je krepitev sodelovanja z lokalnimi in regionalnimi prostovoljskimi organizacijami.

Na prvi dan regijskega obiska je potekal javni posvet na temo razvoja prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji. Na posvetu so poleg predstavnice Slovenske filantropije Nine Lukashevich sodelovali tudi sevniški župan Srečko Ocvirk, predstavnica Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Posavje in strokovna sodelavka Zavoda Dobra družba Tjaša Penev, predstavnica Zveze prijateljev mladine Krško Darinka Kerin Kiler in predstavnica Doma Impoljca Dorotea Pavlovič. Dogodek je moderirala Sabrina Lever iz Slovenske filantropije.

Uvodoma so bile predstavljene aktivnosti Slovenske filantropije in Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, izpostavljenih pa je bilo tudi nekaj zanimivih statističnih podatkov iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2022. V poročilu izstopa podatek, da v regiji Posavje prostovoljke in prostovoljci v povprečju na letni ravni opravijo kar 60,2 ure. Slovensko povprečje je 40,9 ure.

V razpravi so bili nato predstavljeni dosežki na področju prostovoljstva na regionalni in lokalni ravni, udeleženci posveta pa so se pogovarjali tudi o pomembnosti mentorstva v prostovoljstvu, kako spodbujati mlade za solidarno udejstvovanje in promocijo prostovoljstva.  Posvet so sklenili z diskusijo o priložnostih za nadaljnji razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti. 

Drugi dan regijskega obiska je bil posvečen usposabljanjem prostovoljcev na področju relevantne zakonodaje in individualnim svetovanjem na področjih organizacije prostovoljstva, usposabljanja in iskanja novih prostovoljk in prostovoljcev.

Oglejte si tudi