TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V VRTCU KRMELJ, PETEK, 21.11.2025
V vrtcu Krmelj smo tudi letos z veliko predanostjo obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Vzgojiteljice, otroci in strokovni delavci smo celoten teden posvetili raziskovanju živil, ki so del slovenske tradicije, obenem pa smo otrokom na topel in doživet način približali pomen lokalne hrane, skrb za zdravje ter spoštovanje dela ljudi, ki hrano pridelujejo.
Vsaka igralnica je skrbno načrtovala svoj teden, skupaj pa smo kot celoten vrtec vsak dan odkrivali eno tradicionalno živilo: jabolko, med, mleko, kruh in maslo. Dejavnosti so bile raznolike, bogate in prežete s toplino pedagoškega dela, ki v ospredje postavlja otrokovo izkušnjo, raziskovanje in radovednost.
V ponedeljek smo se posvetili jabolku. Otroci so spoznavali pesmice, pravljice in deklamacije, si ogledali kamišibaj predstavo, jabolko razrezali, opazovali njegove dele ter z vzgojiteljicami pripravili skupno sladico – domačo jabolčno čežano, ki je nastala iz jabolk, olupljenih in narezanih v vseh igralnicah vrtca.
V torek nas je obiskal čebelar g. Ciril Kolenc, ki je otrokom predstavil svoj poklic ter razložil pomen čebel in medu. V matičnih igralnicah smo pripravili bogat program s pesmicami, pravljicami in ustvarjanjem, otroci pa so se lahko fotografirali v našem foto kotičku čebeljega sveta.
Sreda je bila v znamenju mleka. Skozi gibalne igre, raziskovanje živali, branje pravljic in pogovor o poklicu kmeta so otroci spoznavali pot mleka od kmetije do naše mize. Preizkusili so se tudi v izdelavi domačega masla in sadnega jogurta. Z velikim navdušenjem so hranili ter »molzli« kravo, ki je nastala pod rokami strokovnih delavk vrtca, bila je naš simbol »kmeta Janez«.
V četrtek smo se posvetili kruhu. Vsaka igralnica je zamesila svoj hlebček, otroci pa so spoznavali različna žita, potipali njihove zrnje in si ogledali kamišibaj predstavo Melje, melje mlinček. Dan je minil v prijetnem vonju po testu in pričakovanju, da bodo svoj kruh naslednji dan tudi pokušali.
V petek, na najpomembnejši dan tedna, smo v vrtcu pripravili pravo tržnico tradicionalnih jedi, kjer smo združili vse izkušnje, pridobljene skozi teden. Obiskali so nas tudi posebni gostje iz Občine Sevnica, ga. Mateja Cvetkovič, ga. Mojca Ernestl in ga. Mojca Sešlar, direktor Komunale Sevnica, g. Mitja Udovč, ga. ravnateljica Renata Mlinarič in drugi, ki so se odzvali povabilu ter si najprej ogledali kratko prireditev v večnamenskem prostoru, nato pa se pridružili tradicionalnemu zajtrku v posameznih igralnicah.
Teden Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil za otroke priložnost za učenje skozi izkušnje, za sodelovanje, raziskovanje narave in razumevanje pomena domače hrane. Za nas, zaposlene v vrtcu Krmelj, pa je bil to teden topline, povezanosti in ponosa – saj lahko otrokom z malimi dejanji ustvarimo velike in nepozabne spomine.
Besedilo in foto: Mojca Sitar, dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok



