Logo MojaObčina.si
JUTRI
27°C
5°C
NED.
23°C
6°C
Oceni objavo

"S kolesom ob Savi" 19.09. 2015

Prvi dogodek povezan s kolesarjenjem in spremenjenim spodnjim tokom  Save  se je na pobudo vseh štirih občin ob Savi dogodil v soboto 19.09.2015. Ideja , kot smo spoznali na sami trasi, je  odlična. Pot je bila speljana čim bližje bregovom Save, saj smo koristili vse nasipe , poljske in gozdne poti, nekaj malega pravih kolesarskih poti , izogniti pa se nismo mogli lokalnim in državnim cestam. Kolesarjem je po odlično uspelem dogodku le ostalo spoznanje , da smo ob umeščanju v prostor izgradnje HE pozabili na mnoge priložnosti pridobitve javnih rekreacijskih območij in kolesarskih poti.  

  Kolesarska pot od Radeč, kjer smo začeli , pa do gradu Brežice je dolga 60 km. Primerna je za treking in gorska kolesa, ter kolesarje z vsaj malo podlage. V Radeče so kolesarji iz Brežic , Krškega in Sevnice lahko prispeli z vlakom. Začetek  poti je ob gostinskem objektu »Savus« ob desnem bregu do Ribiškega doma Radeče. Sledi povratek na državno cesto od gostišča Strnad do Vrhovega. Prečkamo Savo nad HE Vrhovo , ter nadaljujemo skozi vas Račica, Breg, ponovno preko Save v vas Šmarčna, skozi polja do vasi Kompolje. Od stičišča z državno cesto do Boštanja nas varno vodi lepa kolesarska pot. V Boštanju ponovno prečkamo Savo preko mostu na državni cesti proti Sevnici, ter se iz Savske ceste pred zapornicami umaknemo na nasip. Vožnjo po nasipu končamo v Rekreacijskem parku Sevnica, ter jo po državni cesti nadaljujemo do vasi Gornje Brezovo. Pred rahlim vzponom ostro zavijemo desno na makadamsko poljsko pot. Ko zapustimo vas, nas na poti čaka edini nezavarovani železniški prehod. Mimo polj kolesarjenje zunaj prometnic zaključimo na platoju HE Blanca. Do naslednjega varnega območja nas loči kratek odsek glavne ceste , ki jo pred vasjo Blanca zapustimo z vožnjo naravnost po še ne odprti obvoznici. Preden se nova cesta priključi na obstoječo cesto, jo zapustimo  naravnost na makadamsko pot vzdolž Save. Kolesarimo po slikovitem nabrežju med polji in reko in že smo v Brestanici. Do Krškega je speljana urejena kolesarska pot, kjer je prečkanje državne ceste urejeno s podvozom pri novem mostu ob HE Krško. V Vidmu se vključimo na lokalno cesto proti Vrbini. Nadaljujemo naravnost mimo NEK in obrata za predelavo odpadkov. Od moto parku Adrenalina vozimo naravnost po makadamski poti, ter se do Brežic držimo načela: prvič desno, drugič levi in tretjič desno.  Ko uzremo grad in vodni stolp nas čaka le še vstop v Brežice tik pod gradom.

 Natančen opis je namenjen vsem ,da izkoristite domače okolje za lepo doživet izlet.

 Kolesarje, katerih se je v soboto zbralo 56 so sprejeli in pogostili vsi štirje župani ob poti.  V parku Adrenalina smo imeli priložnost se s kolesi zapeljati po dirkaški stezi. Grad Brežice in gostitelji so nam pripravili zaključno pogostitev in spominsko darilo. Končali smo z mislimi, da je  dogodek vsekakor  potrebno ponavljati, ter ob enem vseskozi promovirati in izboljševati pogoje za priljubljeno rekreativno dejavnost, katera ima velike potenciale tudi v turizmu. Za zagon ideje in realizacijo se udeleženci zahvaljujemo pobudniku g. Kaše Robertu Sevnica in sodelavcem po občinah, ga. Teja Leben Brežice, ga. Romana Pečnik Krško in Dalibor Crljenković Radeče. Se vidimo prihodnje leto v še večjem številu.

 

Robert Kosaber

Oglejte si tudi