Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Prvih 5 let družinske terapije v Sevnici

To jesen mineva pet let, kar v Sevnici deluje Družinski inštitut Zaupanje. Temeljno poslanstvo inštituta je nudenje terapevtske pomoči družinam, parom in posameznikom v različnih medosebnih stiskah. Strokovno ozadje terapevtskega dela je v Sloveniji že dodobra uveljavljen relacijski družinski model, v okviru katerega deluje v slovenskem prostoru že preko 30 centrov. S svojo znanstveno utemeljenostjo in prepričljivimi strokovnimi rezultati je relacijski družinski pristop postal uveljavljena oblika reševanja različnih čustvenih in medosebnih stisk. V sevniškem centru se je skozi poglobljen terapevtski proces – večinoma zelo uspešno – podalo že preko 100 družin, parov in posameznikov, kar nakazuje, da se med prebivalci regije počasi razblinjajo tudi različni predsodki glede sprejemanja tovrstne strokovne pomoči.

Relacijska družinska terapija je metoda psihosocialne oz. terapevtske pomoči, ki udeležencem pomaga ozaveščati globlje vzroke njihove medosebne oz. čustvene stiske. V rednih tedenskih enournih srečanjih člani družine, para oz. posamezniki spregovorijo o svojem doživljanju, čustvih in blokadah v medosebnih odnosih. Vse težave v odnosih skušajo terapevt in udeleženci osvetliti skozi prizmo preteklih odnosov in življenjskih izkušenj, ki so posameznika oblikovali in zaznamovali. Ko posameznik znova prečuti in pregleda svojo življenjsko zgodbo, dobi globlji uvid v t.i. model odnosov, ki ga nosi s seboj. Z ozaveščanjem tega ponotranjenega modela pridobi sposobnost oz. novo možnost za spremembe v sedanjih odnosih, saj različne negativne izkušnje iz preteklosti postopoma začenjajo izgubljati skrito moč nad posameznikovimi odzivi, ravnanjem in čustvovanjem. Terapevtska soba postane tudi za družine in pare varen prostor deljenja doživljanja, o katerem v začaranem krogu konfliktov, razočaranj, različnih oblik zasvojenosti in podobno, družinski člani pogosto ne uspejo spregovoriti brez strokovne pomoči.

 

Terapevtsko pomoč posamezniki, pari in družine najpogosteje poiščejo v trenutkih velike medosebne oz. čustvene stiske. Bodisi doživljajo odtujenost v partnerskem odnosu, različne čustvene in tesnobne motnje (npr. depresija, panika …), čutijo, da različne oblike zasvojenosti uničujejo družinske odnose, se srečujejo s težavami pri vzgoji otrok, se borijo s posledicami prevar(e) v zakonskem odnosu, ali pa potrebujejo oporo oz. spremljanje po razvezi ali izgubi družinskega člana.

 

Vodja terapevtske ekipe in direktor družinskega inštituta, družinski terapevt Damijan Ganc, je tudi moderator priljubljenega spletnega foruma »Partnerska in družinska posvetovalnica« na  Med.Over.Net, dolgoletni član izvršilnega odbora Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije, trikrat pa je kot predsednik znanstvenega odbora sooblikoval tudi znanstveni kongres ZDT z mednarodno udeležbo.

 

Za vstop v terapevtski proces je potrebno opraviti predhodni brezplačni svetovalni razgovor, na katerem terapevt ponudi prvi strokovni odziv in skupaj z uporabniki pripravi terapevtski načrt oz. svetuje glede možni rešitev aktualne stiske. Individualna, zakonska in družinska terapija je samoplačniška storitev, določeno število ur terapevtskih storitev za socialno ogrožene občane in druge prebivalce regije pa omogočajo Občina Sevnica ter  donatorji.

 

Vir: Družinski inštitut Zaupanje

Oglejte si tudi