Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Sevnica
DANES
22°C
11°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Srečanje posavskih skupin Društva Šola zdravja v Sevnici

V petek, 17. maja 2019, se je po dolgotrajnem deževju vreme v Sevnici razjasnilo: zasijalo je tudi v oranžni barvi majic, ki jih nosimo pri jutranji vadbi člani in članice Društva Šola zdravja. 171 se nas je ob devetih zbralo iz dvajsetih posavskih društev in iz Trebnjega na igrišču pri Športnem domu Sevnica. Domačini smo goste sprejeli z zdravo dobrodošlico: z ajdovo-pirinimi rogljiči in cikorijo z mlekom iz Kruhka, čajem iz Vrtca Ciciban, slastnimi jabolkami od Sadjarstva Blanca in vodo, ki jo je prispeval Kiwi Shop. Ob veselih balonih podjetja Magic smo vsi skupaj zapeli pesem sevniške skupine, potem pa pol ure vadili po metodi »1000 gibov« doktorja Nikolaya Grishina. To v Sloveniji vsak delavnik od pol osmih do osmih zjutraj počne že preko štiri tisoč ljudi, predsednica Društva Šola zdravja Zdenka Katkič pa je v nagovoru poudarila, da naj bi idejo o potrebi gibanja širili tudi na mlajše generacije. V Sevnici nam veliko pomeni podpora Občine Sevnica, ki jo je izrazil tudi župan Srečko Ocvirk, pa tudi Društva upokojencev z Ano Jelančić na čelu. Predsednik Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sašo Jejčič je obudil spomine na jesen 2016, ko se je v okviru tega društva začela rojevati ideja o skupini Društva Šola zdravja v Sevnici. Z nami je telovadila tudi direktorica Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica Mojca Pernovšek, s tem zavodom in Športno zvezo Sevnica zelo dobro sodelujemo. Za finančno pomoč smo hvaležni Komunali, družini Pirnar in Lekarni Sevnica. Z vso to podporo skupina postaja center za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.

V nadaljevanju srečanja smo se razdelili na tri skupine. Prva se je napotila na Grad Sevnica, se sprehodila po tematski poti Gozd je kultura, si ogledala film in razstavo Zorana Homna. Druga skupina je šla na nasip ob Savi, se seznanila z geopunkturnim krogom, vadila v fitnesu na prostem in balinala pod okriljem Balinarskega kluba »Hrasti«. Franc Ernestl jim je predstavil zgodovino balinanja in prisotni so lahko poskusili metati krogle. Tretja skupina se je pod vodstvom vodnice Planinskega društva Lisca Sevnica Darinke Avguštin povzpela na Sveti Rok, si ogledala cerkev ter uživala v razkošnih razgledih.

Ob pol enih smo se vsi zbrali v Hotelu Ajdovec na malici, potem pa je sledila predstavitev skupin z besedo in pesmijo. Najbolj so nas ogreli in pritegnili k sodelovanju fantje iz Boštanja s harmoniko ter razigrani skupini iz Brežic in Krškega. V veselem razpoloženju smo si obljubili, da se naslednje leto srečamo v Krškem.

Če ste pripravljeni storiti nekaj za svoje zdravje, se družiti z ljudmi dobre volje, poiščite najbližjo skupino oranžnih majic. V Sevnici vas pričakujemo vsak delavnik od pol osmih do osmih na igrišču pri Športnem domu Sevnica, že dve leti se tam razgibavamo. Vodi nas upokojena medicinska sestra Mici Jeler, ki ob vsaki omembi težav z zdravjem takoj svetuje iz svojih bogatih izkušenj ali pa poišče rešitev v strokovni literaturi. Res smo prava Šola zdravja! Preverite tudi na naši spletni strani, kjer najdete še več podatkov o dogodku: https://zdravjesevnica.weebly.com/ .

Besedilo: Romana Ivačič

Oglejte si tudi