Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
28°C
14°C
JUTRI
30°C
11°C

Za odgovornejše ravnanje z odpadki

Olje nekoliko drugače  –  to je skupni projekt Komunale Sevnica, Komunale Brežice, Kostaka iz Krškega, Komunale Radeče, Občine Sevnica in Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica (U3).  Cilj je vključiti širšo javnost v odgovorno ravnanje z odpadnim jedilnim oljem iz gospodinjstev.

V torek, 18. 6. 2019, smo člani in članice U3 Sevnica skoraj napolnili 55-sedežni avtobus in se odpeljali spoznavat problematiko ravnanja z odpadki. Najprej smo se ustavili na Logu v Centralni čistilni napravi Sevnica. V letu 2009 zgrajenem objektu čistijo odpadne vode naselij Sevnica, Boštanj, Dolenji Boštanj, Radna in Log. Natančno so nam razložili mehanski del čiščenja in biološko stopnjo v dveh kolobarjih. Lahko smo se prepričali, da v Savo res odteka čista voda, ki pa še vedno ni pitna. Odpadno blato posušijo in pošljejo v velikem kontejnerju na nadaljnjo obdelavo. Zaradi zračnih filtrov nimajo pritožb zaradi smradu.

 

Center za ravnanje z odpadki v Spodnjem Starem Gradu se nam je pokazal kot resni opomin, da se bomo kaj hitro zadušili v odpadkih, če ne bomo z njimi bolj odgovorno ravnali. Družba Kostak ga je skupaj z Občino Krško zgradila leta 2003 kot skladišče za ločeno zbrane odpadke, leta 2012 je sledila avtomatizirana sortirna linija za obdelavo mešanih komunalnih odpadkov, leta 2015 so zgradili pokrito kompostarno, ki omogoča obdelavo bioloških odpadkov, zadnja pridobitev pa je proizvodna linija za alternativna goriva, ki deluje od leta 2016. Razdelili smo se v dve skupini in naša je najprej poslušala predstavitev v predavalnici, potem pa smo si nadeli čelade in jopiče v svetlih barvah ter se podali na teren. Zgrozili smo se nad količino odpadkov, občudovali avtomatizirano linijo za sortiranje, pri tem pa mislili tudi na ljudi, ki delajo v zelo težkih razmerah zaradi smradu, ropota, majhnih delčkov nesnage, ki so lahko tudi kužni .... Ni čudno, da jih preventivno cepijo za vse mogoče. Tudi ljudje v bližnjem naselju so verjetno večkrat deležni slabega zraka. Mi bi jim lahko pomagali že z doslednim ločevanjem odpadkov, umivanjem embalaže in gospodinjskimi odpadki brez plastičnih vrečk.. Čudili smo se obliki trdnih alternativnih goriv in njihovi kalorični vrednosti, saj jih dobavljajo poleg slovenskih cementarn tudi mnogim v tujini.  Celotni sistem ravnanja z odpadki omogoča obdelavo 95 odstotkov odpadkov, kar pomeni, da na odlagališče odložijo zgolj 5 odstotkov odpadkov. Na lokaciji Vipap obratuje še dislocirana sortirna linija za mešani odpadni papir.

 

Pravo olajšanje po teh gorah odpadkov je pomenil sprehod v zelenje na Glogovem Brodu. Na področju med Artičami, Trebežem in Dečnim selom smo obiskali črpališče vode. Že v osemdesetih letih je bil tu vodnjak, zdaj pa z dvema vrtinama lahko zagotavljajo 130 litrov vode na sekundo in letno 3.910.000 kubičnih metrov pitne vode za 22.000 občanom za naslednjih 50 let. Črpajo iz globine 86 do 200 metrov - iz zemeljske gube, ki se je pred tisočletji začela pogrezati, okrog nje pa so se ustvarili peščeno prodnati in glineni nasipi, ki so obvarovali zaloge pitne vode pred zunanjimi vplivi vse do danes. Voda je tako kvalitetna, da jo običajno ni treba klorirati, pri tem pa je zelo važna tudi skrb za vodovodno omrežje. Pravo bogastvo: tudi mi smo se s prijetno hladno vodo pošteno odžejali. 

 

Ekskurzijo smo zaključili spet v domači občini - na Lisci z okusnim kosilom in ovrednotenjem vtisov.  Komunala Sevnica ni poskrbela samo za ta zanimiv program ekskurzije, opremila nas je tudi s posodami za zbiranje odpadnega jedilnega olja v gospodinjstvih. V okviru projekta Olje nekoliko drugače bodo take posode dobili tudi mlajši osnovnošolci. Zaenkrat bo tako zbrano olje treba zapeljati na Zbirni center za odpadke Sevnica, za jesen pa obljubljajo večje zbirne posode tudi na terenu - v Brežicah jih ponekod že imajo. 

V SKUPNI SKRBI ZA OKOLJE IN ODGOVORNO RAVNANJE Z ODPADKI BOMO GOTOVO USPEŠNI!

Besedilo in posnetki razen zadnjega
Romana Ivačič
Podrobnosti o ekskurziji: http://rivacic.blogspot.com/2019/06/ekskurzija-s-komunalo-sevnica-18-6-2019.html

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi