Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

KMEČKA OHCET V TRŽIŠČU

 

KMEČKA OHCET V TRŽIŠČU

 

V oktobru smo v Tržišču v organizaciji TD Tržišče pripravili več prireditev pod naslovom »Jesen na vasi«, ki je bila že četrta po vrsti. Osrednja prireditev je bila v nedeljo, 15. oktobra v Športnem parku v Tržišču s prikazom kmečke ohceti. Sončno nedeljsko popoldne je privabilo številne krajane, ki so uživali ob prikazu ohceti  kot so jih bili vajeni na našem podeželju pred 150 leti.

 Ženin je prišel s svojimi domačimi, žlahto ter muzikanti po svoje dekle. Potem so se peš skupaj odpravili k obredu. Na poti jih je čakala še šranga, kjer je ženin moral plačati določeno odkupnino za svojo bodočo ženo. Ko sta bila ta mlada poročena, pa je sledila ohcet. Na mizo so postavili dobrote. Zaplesali so »povštertanc«,  zapeli ter se veselili skupaj z mladoporočencema. Iskreno se zahvaljujemo folklornikom Kulturnega društva Anton Tanc Marija Gradec, šrangarjem iz  Kulturno umetniškega društva Šentrupert ter pevcem  Kulturnega društva Ofirovci in koledniki iz Laškega, ki so sodelovali pri prikazu kmečke ohceti.

Ker vsaki ohceti pritiče tudi bogata pogostitev, smo obiskovalcem po zaključku prireditve postregli z domačimi dobrotami: slastnimi kosi pečenega mesa, kot ga znajo speči člani društva Hrast Tržišče, odličnim praženim krompirjem izpod rok Loških zeliščarjev in kislim zeljem z ocvirki, ki so ga pripravili v Turističnem društvu Tržišče.

Za kolače in potice, kot so jih včasih pekli za ohceti, so poskrbele članice članice Aktiva kmečkih žena Tržišče. Manjkala  ni niti odlična malkovška kapljica. Tudi tokrat so bili nepogrešljivi domači gasilci,  ki nam vedno znova priskočijo na pomoč s svojimi prostori in potrebno opremo. Prireditev je povezovala Milena Knez, predsednica TD Tržišče. 

 

Janja Seničar Tratar, TD Tržišče

 

Oglejte si tudi